Kepuasan kerja dan keperluan melanjutkan pelajaran di kalangan Pensyarah Jabatan Perdagangan Politeknik Shah Alam: satu kajian kes - Abdul Hadi, Zuraini (2001)
Tujuan utama kajian ini adalah untuk mengkaji tentang kepuasan kerja dan keperluan melanjutkan pelajaran di kalangan pensyarah Jabatan Perdagangan Politeknik Shah Alam. Kajian ini memfokuskan kepada bentuk dan kekuatan hubungan di antara kepuasan kerja dengan keperluan melanjutkan pelajaran, tahap kepuasan kerja dan keperluan melanjutkan pelajaran. Data bagi kajian ini diperolehi melalui soal selidik yang diedarkan kepada 55 orang pensyarah di Jabatan Perdagangan Politeknik Shah Alam. Seterusnya data-data yang diperolehi diproses dengan menggunakan SPSS (Statistical Package for Social Science version 10.0) untuk mendapatkan nilai pekali korelasi, min, peratusan dan kekerapan. Hasil kajian ini mendapati pensyarah mempunyai tahap kepuasan keija keseluruhan yang tinggi dan sederhana. Keperluan melanjutkan pelajaran pula boleh dikategorikan kepada tiga tahap iaitu tinggi, sederhana dan rendah. Ternyata aspek kepuasan kerja mempunyai hubungan dengan keperluan melanjutkan pelajaran di kalangan para pensyarah.