Pembinaan Instrumen Pengujian Daya Tahan Kardiovaskular (Ujian Blip) Menggunakan Teknologi Sensor Dan Paparan Digital - Zainuddin, Zainal Abidin; Munusamy, Elango (2010)
Daya tahan kardiovaskular merupakan aspek penting yang perlu diambil kira oleh seseorang atlit. Ujian blip merupakan salah satu ujian yang digunakan untuk mengetahui tahap daya tahan kardiovaskular. Tujuan utama kajian ini dijalankan adalah untuk merekacipta instrumen yang boleh memaparkan skor ujian blip. Sensor dan paparan digital adalah elemen-elemen elektronik yang utama dalam instrumen ini. Apabila sensor mengesan subjek melaluinya, instrumen akan menganalisis dapatan tersebut dan skor daya tahan kardiovaskular akan dipaparkan di paparan digital. Instrumen ini telah diuji ke atas 20 atlit dari kursus Sains Sukan dari Fakulti Pendidikan, UTM. Keupayaan instrumen ini juga diuji sehingga mencapai tahap maksimumnya di mana pembaris panjang digunakan sebagai pengganti atlit. Soal selidik diedarkan kepada atlit-atlit tersebut untuk mengetahui kualiti dan persepsi mereka terhadap instrumen yang dibina. Data yang diperolehi daripada soal selidik dianalisis menggunakan perisian Microsoft Excel 2003. Keputusan pengujian menunjukkan instrumen tersebut adalah efektif dalam membantu proses pengendalian ujian blip dengan tahap kesilapan yang minimum.