Amalan Kebersihan Makanan Dalam Kalangan Pengendali-Pengendali Kantin Di Sekolah Zon Skudai

Kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengenalpasti amalan kebersihan diri, kebersihan premis dan tempat-tempat penyediaan makanan serta kebersihan dan keselamatan peralatan-peralatan memasak dan menghidang oleh pengendali-pengendali kantin sekolah di Zon Skudai, Johor Bahru. Seramai 32 orang pengen...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Mohd. Said, Mohd. Rizal, Mohd. Noor, Nor Aini
Format: Article
Language:English
Published: 2010
Subjects:
Online Access:http://eprints.utm.my/10299/2/Nor_Aini_Binti_Mohd_Noor.pdf
_version_ 1796854662906773504
author Mohd. Said, Mohd. Rizal
Mohd. Noor, Nor Aini
author_facet Mohd. Said, Mohd. Rizal
Mohd. Noor, Nor Aini
author_sort Mohd. Said, Mohd. Rizal
collection ePrints
description Kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengenalpasti amalan kebersihan diri, kebersihan premis dan tempat-tempat penyediaan makanan serta kebersihan dan keselamatan peralatan-peralatan memasak dan menghidang oleh pengendali-pengendali kantin sekolah di Zon Skudai, Johor Bahru. Seramai 32 orang pengendali makanan dipilih sebagai responden kajian ini. Penyelidik menggunakan 2 instrumen iaitu soal selidik dan pemerhatian. Kajian ini dijalankan dengan mengedarkan satu set soalselidik kepada responden dan protokol borang pemerhatian digunakan oleh penyelidik semasa pemerhatian dijalankan . Analisis dibuat berdasarkan peratusan dan min. Data dianalisis dengan menggunakan perisian Statistical Package For Social Sciences (SPSS) 15.0 For Windows. Hasil kajian menunjukkan bahawa tahap pengetahuan dalam kalangan pengendali-pengendali kantin terhadap amalan kebersihan makanan adalah tinggi. Ini dapat dilihat semasa mengendalikan makanan, pengendali-pengendali kantin mengamalkan kebersihan makanan yang telah ditetapkan.
first_indexed 2024-03-05T18:17:27Z
format Article
id utm.eprints-10299
institution Universiti Teknologi Malaysia - ePrints
language English
last_indexed 2024-03-05T18:17:27Z
publishDate 2010
record_format dspace
spelling utm.eprints-102992017-03-01T00:42:47Z http://eprints.utm.my/10299/ Amalan Kebersihan Makanan Dalam Kalangan Pengendali-Pengendali Kantin Di Sekolah Zon Skudai Mohd. Said, Mohd. Rizal Mohd. Noor, Nor Aini L Education (General) Kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengenalpasti amalan kebersihan diri, kebersihan premis dan tempat-tempat penyediaan makanan serta kebersihan dan keselamatan peralatan-peralatan memasak dan menghidang oleh pengendali-pengendali kantin sekolah di Zon Skudai, Johor Bahru. Seramai 32 orang pengendali makanan dipilih sebagai responden kajian ini. Penyelidik menggunakan 2 instrumen iaitu soal selidik dan pemerhatian. Kajian ini dijalankan dengan mengedarkan satu set soalselidik kepada responden dan protokol borang pemerhatian digunakan oleh penyelidik semasa pemerhatian dijalankan . Analisis dibuat berdasarkan peratusan dan min. Data dianalisis dengan menggunakan perisian Statistical Package For Social Sciences (SPSS) 15.0 For Windows. Hasil kajian menunjukkan bahawa tahap pengetahuan dalam kalangan pengendali-pengendali kantin terhadap amalan kebersihan makanan adalah tinggi. Ini dapat dilihat semasa mengendalikan makanan, pengendali-pengendali kantin mengamalkan kebersihan makanan yang telah ditetapkan. 2010-09-14 Article PeerReviewed application/pdf en http://eprints.utm.my/10299/2/Nor_Aini_Binti_Mohd_Noor.pdf Mohd. Said, Mohd. Rizal and Mohd. Noor, Nor Aini (2010) Amalan Kebersihan Makanan Dalam Kalangan Pengendali-Pengendali Kantin Di Sekolah Zon Skudai. Amalan Kebersihan Makanan Dalam Kalangan Pengendali-Pengendali Kantin Di Sekolah Zon Skudai . pp. 1-11. (Unpublished)
spellingShingle L Education (General)
Mohd. Said, Mohd. Rizal
Mohd. Noor, Nor Aini
Amalan Kebersihan Makanan Dalam Kalangan Pengendali-Pengendali Kantin Di Sekolah Zon Skudai
title Amalan Kebersihan Makanan Dalam Kalangan Pengendali-Pengendali Kantin Di Sekolah Zon Skudai
title_full Amalan Kebersihan Makanan Dalam Kalangan Pengendali-Pengendali Kantin Di Sekolah Zon Skudai
title_fullStr Amalan Kebersihan Makanan Dalam Kalangan Pengendali-Pengendali Kantin Di Sekolah Zon Skudai
title_full_unstemmed Amalan Kebersihan Makanan Dalam Kalangan Pengendali-Pengendali Kantin Di Sekolah Zon Skudai
title_short Amalan Kebersihan Makanan Dalam Kalangan Pengendali-Pengendali Kantin Di Sekolah Zon Skudai
title_sort amalan kebersihan makanan dalam kalangan pengendali pengendali kantin di sekolah zon skudai
topic L Education (General)
url http://eprints.utm.my/10299/2/Nor_Aini_Binti_Mohd_Noor.pdf
work_keys_str_mv AT mohdsaidmohdrizal amalankebersihanmakanandalamkalanganpengendalipengendalikantindisekolahzonskudai
AT mohdnoornoraini amalankebersihanmakanandalamkalanganpengendalipengendalikantindisekolahzonskudai