Amalan Pemakanan Di Kalangan Pelajar Tahun 4 Sph Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia Skudai, Johor

Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti amalan pemakanan di kalangan pelajar, mengenalpasti tahap pengetahuan pelajar terhadap makanan berkhasiat, mengenal pasti peruntukan kewanganuntuk makanan yang disediakan oleh pelajar, untuk mengetahui hubungan amalan pemakananberdasarkan tahap pencapaian aka...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Hamdan, Abdul Rahim, Sipin, Clare
Format: Article
Language:English
Published: 2010
Subjects:
Online Access:http://eprints.utm.my/10486/1/AMALAN_PEMAKANAN_DI_KALANGAN_PELAJAR_TAHUN_4_SPH_FAKULTI_PENDIDIKAN.pdf
_version_ 1825910496181616640
author Hamdan, Abdul Rahim
Sipin, Clare
author_facet Hamdan, Abdul Rahim
Sipin, Clare
author_sort Hamdan, Abdul Rahim
collection ePrints
description Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti amalan pemakanan di kalangan pelajar, mengenalpasti tahap pengetahuan pelajar terhadap makanan berkhasiat, mengenal pasti peruntukan kewanganuntuk makanan yang disediakan oleh pelajar, untuk mengetahui hubungan amalan pemakananberdasarkan tahap pencapaian akademik pelajar dan mengenal pasti perbezaan pengetahuan terhadapmakanan berkhasiat antara pelajar lelaki dan perempuan tahun 4 SPH Fakulti Pendidikan UTM.Responden kajian ini melibatkan 110 orang pelajar 4 SPH yang telah dipilih secara rawak mudah.Instrumen kajian yang digunakan untuk mendapatkan data ialah soal selidik yang mengandungi 57 item.Nilai kebolehpercayaan Alpha Cronbach bagi soal selidik yang digunakan adalah ? = .83. Data yangdiperoleh dianalisis secara deskriptif untuk mendapatkan kekerapan, peratus dan min denganmenggunakan perisian SPSS 11.5 dan seterusnya dipersembahkan dalam bentuk jadual. Kaedah korelasidan ujian-t juga digunakan untuk melihat hubungkait antara pembolehubah. Hasil kajian menunjukkanpelajar tahun 4 SPH berada pada tahap memuaskan dalam amalan pemakanan mereka. Selain itu, didapati tahap pengetahuan pelajar terhadap pemakanan berkhasiat berada pada tahap yang tinggi.Bagaimanapun, hasil kajian menunjukkan pelajar memperuntukan wang untuk makanan pada tahap yangsederhana sahaja. Kajian turut membuktikan tidak terdapat hubungan yang signifikan amalan pemakanandengan pencapaian akademik pelajar dan tidak terdapat perbezaan yang signifikan di antara jantinaterhadap pengetahuan terhadap makanan berkhasiat.Katakunci: amalan pemakanan, makanan berkhasiat
first_indexed 2024-03-05T18:17:57Z
format Article
id utm.eprints-10486
institution Universiti Teknologi Malaysia - ePrints
language English
last_indexed 2024-03-05T18:17:57Z
publishDate 2010
record_format dspace
spelling utm.eprints-104862017-02-07T03:46:00Z http://eprints.utm.my/10486/ Amalan Pemakanan Di Kalangan Pelajar Tahun 4 Sph Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia Skudai, Johor Hamdan, Abdul Rahim Sipin, Clare L Education (General) Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti amalan pemakanan di kalangan pelajar, mengenalpasti tahap pengetahuan pelajar terhadap makanan berkhasiat, mengenal pasti peruntukan kewanganuntuk makanan yang disediakan oleh pelajar, untuk mengetahui hubungan amalan pemakananberdasarkan tahap pencapaian akademik pelajar dan mengenal pasti perbezaan pengetahuan terhadapmakanan berkhasiat antara pelajar lelaki dan perempuan tahun 4 SPH Fakulti Pendidikan UTM.Responden kajian ini melibatkan 110 orang pelajar 4 SPH yang telah dipilih secara rawak mudah.Instrumen kajian yang digunakan untuk mendapatkan data ialah soal selidik yang mengandungi 57 item.Nilai kebolehpercayaan Alpha Cronbach bagi soal selidik yang digunakan adalah ? = .83. Data yangdiperoleh dianalisis secara deskriptif untuk mendapatkan kekerapan, peratus dan min denganmenggunakan perisian SPSS 11.5 dan seterusnya dipersembahkan dalam bentuk jadual. Kaedah korelasidan ujian-t juga digunakan untuk melihat hubungkait antara pembolehubah. Hasil kajian menunjukkanpelajar tahun 4 SPH berada pada tahap memuaskan dalam amalan pemakanan mereka. Selain itu, didapati tahap pengetahuan pelajar terhadap pemakanan berkhasiat berada pada tahap yang tinggi.Bagaimanapun, hasil kajian menunjukkan pelajar memperuntukan wang untuk makanan pada tahap yangsederhana sahaja. Kajian turut membuktikan tidak terdapat hubungan yang signifikan amalan pemakanandengan pencapaian akademik pelajar dan tidak terdapat perbezaan yang signifikan di antara jantinaterhadap pengetahuan terhadap makanan berkhasiat.Katakunci: amalan pemakanan, makanan berkhasiat 2010-10-06 Article PeerReviewed application/pdf en http://eprints.utm.my/10486/1/AMALAN_PEMAKANAN_DI_KALANGAN_PELAJAR_TAHUN_4_SPH_FAKULTI_PENDIDIKAN.pdf Hamdan, Abdul Rahim and Sipin, Clare (2010) Amalan Pemakanan Di Kalangan Pelajar Tahun 4 Sph Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia Skudai, Johor. Amalan Pemakanan Di Kalangan Pelajar Tahun 4 Sph Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia Skudai, Johor . pp. 1-11. (Unpublished)
spellingShingle L Education (General)
Hamdan, Abdul Rahim
Sipin, Clare
Amalan Pemakanan Di Kalangan Pelajar Tahun 4 Sph Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia Skudai, Johor
title Amalan Pemakanan Di Kalangan Pelajar Tahun 4 Sph Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia Skudai, Johor
title_full Amalan Pemakanan Di Kalangan Pelajar Tahun 4 Sph Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia Skudai, Johor
title_fullStr Amalan Pemakanan Di Kalangan Pelajar Tahun 4 Sph Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia Skudai, Johor
title_full_unstemmed Amalan Pemakanan Di Kalangan Pelajar Tahun 4 Sph Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia Skudai, Johor
title_short Amalan Pemakanan Di Kalangan Pelajar Tahun 4 Sph Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia Skudai, Johor
title_sort amalan pemakanan di kalangan pelajar tahun 4 sph fakulti pendidikan universiti teknologi malaysia skudai johor
topic L Education (General)
url http://eprints.utm.my/10486/1/AMALAN_PEMAKANAN_DI_KALANGAN_PELAJAR_TAHUN_4_SPH_FAKULTI_PENDIDIKAN.pdf
work_keys_str_mv AT hamdanabdulrahim amalanpemakanandikalanganpelajartahun4sphfakultipendidikanuniversititeknologimalaysiaskudaijohor
AT sipinclare amalanpemakanandikalanganpelajartahun4sphfakultipendidikanuniversititeknologimalaysiaskudaijohor