Pembangunan Web Portal Berasaskan MOODLE Yang Bertajuk Various Forms Of Energy Untuk Mata Pelajaran Sains Tingkatan Satu - Jonid, Muslim; Kong, Sing San (2010)
Projek pembangunan web portal modul BBM yang bertajuk Various Forms of Energy untuk mata pelajaran sains Tingkatan Satu ini dibangunkan dengan berasaskan Moodle dalam Bahasa Inggeris. Modul ini dibangunkan dengan menggunakan perisian Microsoft Powerpoint 2007, Adobe Photoshop CS2, Ulead Cool 3D, Sony Sound Forge 8.0, Sony Vegas 7.0, Xara 3D5, Ulead Gif Animator 5.0, dan Macromedia Flash 8.0. Demikian, elemen-elemen multimedia seperti teks, grafik, animasi, audio, video, hiperteks, dan hipermedia disepadukan bersama ke dalam modul ini menjadikannya menarik, lengkap, dan mesra pengguna. Isi kandungan yang dapat dicapai di Moodle adalah objektif pembelajaran, isi kandungan bagi semua sub-topik, ringkasan keseluruhan topik, kuiz formatif, kuiz sumatif, glosari,forum, panduan pengguna, dan permainan minda. Dengan pembangunan projek ini, diharapkan dapat membantu pengguna dalam memperkukuhkan permahaman dan penguasaannya terhadap topik ini. Para guru turut dapat menggunakan modul BBM ini yang telah dimuat turun dari Moodle dalam sesi pengajaran dan pembelajaran mereka. Pelajar turut sama dapat menggunakan modul BBM ini di rumah mereka. Selain itu, pengguna berpeluang untuk menguji tahap pemahaman melalui kuiz formatif dan sumatif di mana maklum balas dan markah akan dipaparkan. Akhir kata, projek ini diharapkan dapat memberi kemudahan kepada pengguna yang berminat dalam mempelajari topik Various Forms of Energy.