Faktor-Faktor Yang Menyebabkan Masalah Ponteng Sekolah Di Sekolah Menengah Daerah Kulaijaya, Johor - Hassan, Johari; Muhammad, Nik Selma (2010)
Ponteng sekolah merupakan salah satu masalah disiplin yang semakin ketara. Oleh itu kajian inicuba melihat masalah ponteng sekolah dikalangan pelajar-pelajar tingkatan empat sekolah menengahyang terletak di daerah Kulaijaya, Johor. Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti faktor-faktor yangmenyebabkan pelajar-pelajar terlibat dengan gejala ponteng sekolah. Seramai 120 orang pelajar tingkatanempat dan 60 orang guru di sekolah berkenaan yang terlibat dalam kajian ini. Kajian ini merupakan kajiandeskriptif dengan menggunakan soal selidik sebagai instrumen kajian yang mengandungi tiga bahagianiaitu latar belakang responden, faktor-faktor yang menyebabkan pelajar terlibat dengan gejala pontengsekolah dan cara-cara untuk mengatasi masalah ponteng sekolah dikalangan pelajar. Data diperolehidianalisis dengan menggunakan perisian ‘Statistical Packages for the Social Science’ (SPSS) versi 11.5dan diterangkan dalam bentuk peratusan, kekerapan dan min. Dapatan kajian menunjukkan faktor guru,sikap pelajar, rakan sebaya dan ibu bapa merupakan faktor-faktor yang banyak mempengaruhi pelajarpelajarterlibat dengan gejala ponteng sekolah. Guru-guru berpendapat bahawa faktor sikap pelajar yangmalas merupakan faktor utama yang menyebabkan pelajar terlibat dengan gejala ponteng sekolah. Merekajuga menyarankan agar diadakan sesi kaunseling dan kem motivasi serta mengadakan program PontengSifar sebagai cara untuk mengatasi masalah ponteng sekolah.