Persepsi Guru Terhadap Perkhidmatan Makanan Di Kantin Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor

Kajian ini merupakan satu tinjauan untuk mengetahui persepsi guru terhadap perkhidmatan makanan di kantin Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor iaitu Sekolah Menengah Teknik A, Sekolah Menengah Teknik B dan Sekolah Menengah Teknik C. Seramai 50 orang guru dari Sekolah Menengah Teknik A,...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Mohd. Said, Rizal, Muhamad Sobri, Nur Izyani
Format: Article
Language:English
Published: 2010
Subjects:
Online Access:http://eprints.utm.my/11560/1/Persepsi_Guru_Terhadap_Perkhidmatan_Makanan_Di_Kantin_Sekolah_Menengah_Teknik.pdf
_version_ 1796854904465129472
author Mohd. Said, Rizal
Muhamad Sobri, Nur Izyani
author_facet Mohd. Said, Rizal
Muhamad Sobri, Nur Izyani
author_sort Mohd. Said, Rizal
collection ePrints
description Kajian ini merupakan satu tinjauan untuk mengetahui persepsi guru terhadap perkhidmatan makanan di kantin Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor iaitu Sekolah Menengah Teknik A, Sekolah Menengah Teknik B dan Sekolah Menengah Teknik C. Seramai 50 orang guru dari Sekolah Menengah Teknik A, 50 orang guru dari Sekolah Menengah Teknik B dan 50 orang guru dari Sekolah Menengah Teknik C telah dipilih sebagai responden kajian. Kajian dijalankan dengan mengedarkan satu set soal selidik kepada setiap responden. Data telah di analisis secara statistik deskriptif dengan menggunakan program Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 14.0 For Windows. Hasil kajian mendapati pihak pengusaha kantin mematuhi peraturan sanitasi yang ditetapkan. Walau bagaimanan pun, menurut persepsi guru, pekerja-pekerja kantin kurang mengamalkan amalan dan perilaku bersih ketika mengendalikan makanan. Selain itu, harga makanan yang dijual di kantin adalah berpatutan di mana pihak pengusaha menepati syarat yang telah ditetapkan oleh pihak pentadbiran. Akan tetapi, kantin tidak menjual pelbagai makanan. Seterusnya, pekerja-pekerja kantin memberikan layanan baik kepada guru dan pelajar. Justeru, kajian ini dilaksanakan bagi mencadangkan dan membantu pihak-pihak yang bertanggungjawab dalam meningkatkan kualiti perkhidmatan makanan di Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor.
first_indexed 2024-03-05T18:20:57Z
format Article
id utm.eprints-11560
institution Universiti Teknologi Malaysia - ePrints
language English
last_indexed 2024-03-05T18:20:57Z
publishDate 2010
record_format dspace
spelling utm.eprints-115602017-03-02T02:06:43Z http://eprints.utm.my/11560/ Persepsi Guru Terhadap Perkhidmatan Makanan Di Kantin Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor Mohd. Said, Rizal Muhamad Sobri, Nur Izyani L Education (General) Kajian ini merupakan satu tinjauan untuk mengetahui persepsi guru terhadap perkhidmatan makanan di kantin Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor iaitu Sekolah Menengah Teknik A, Sekolah Menengah Teknik B dan Sekolah Menengah Teknik C. Seramai 50 orang guru dari Sekolah Menengah Teknik A, 50 orang guru dari Sekolah Menengah Teknik B dan 50 orang guru dari Sekolah Menengah Teknik C telah dipilih sebagai responden kajian. Kajian dijalankan dengan mengedarkan satu set soal selidik kepada setiap responden. Data telah di analisis secara statistik deskriptif dengan menggunakan program Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 14.0 For Windows. Hasil kajian mendapati pihak pengusaha kantin mematuhi peraturan sanitasi yang ditetapkan. Walau bagaimanan pun, menurut persepsi guru, pekerja-pekerja kantin kurang mengamalkan amalan dan perilaku bersih ketika mengendalikan makanan. Selain itu, harga makanan yang dijual di kantin adalah berpatutan di mana pihak pengusaha menepati syarat yang telah ditetapkan oleh pihak pentadbiran. Akan tetapi, kantin tidak menjual pelbagai makanan. Seterusnya, pekerja-pekerja kantin memberikan layanan baik kepada guru dan pelajar. Justeru, kajian ini dilaksanakan bagi mencadangkan dan membantu pihak-pihak yang bertanggungjawab dalam meningkatkan kualiti perkhidmatan makanan di Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor. 2010-12-21 Article PeerReviewed application/pdf en http://eprints.utm.my/11560/1/Persepsi_Guru_Terhadap_Perkhidmatan_Makanan_Di_Kantin_Sekolah_Menengah_Teknik.pdf Mohd. Said, Rizal and Muhamad Sobri, Nur Izyani (2010) Persepsi Guru Terhadap Perkhidmatan Makanan Di Kantin Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor. Persepsi Guru Terhadap Perkhidmatan Makanan Di Kantin Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor . pp. 1-8. (Unpublished)
spellingShingle L Education (General)
Mohd. Said, Rizal
Muhamad Sobri, Nur Izyani
Persepsi Guru Terhadap Perkhidmatan Makanan Di Kantin Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor
title Persepsi Guru Terhadap Perkhidmatan Makanan Di Kantin Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor
title_full Persepsi Guru Terhadap Perkhidmatan Makanan Di Kantin Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor
title_fullStr Persepsi Guru Terhadap Perkhidmatan Makanan Di Kantin Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor
title_full_unstemmed Persepsi Guru Terhadap Perkhidmatan Makanan Di Kantin Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor
title_short Persepsi Guru Terhadap Perkhidmatan Makanan Di Kantin Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor
title_sort persepsi guru terhadap perkhidmatan makanan di kantin sekolah menengah teknik daerah johor bahru johor
topic L Education (General)
url http://eprints.utm.my/11560/1/Persepsi_Guru_Terhadap_Perkhidmatan_Makanan_Di_Kantin_Sekolah_Menengah_Teknik.pdf
work_keys_str_mv AT mohdsaidrizal persepsiguruterhadapperkhidmatanmakanandikantinsekolahmenengahteknikdaerahjohorbahrujohor
AT muhamadsobrinurizyani persepsiguruterhadapperkhidmatanmakanandikantinsekolahmenengahteknikdaerahjohorbahrujohor