Persepsi Guru Terhadap Perkhidmatan Makanan Di Kantin Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor
Kajian ini merupakan satu tinjauan untuk mengetahui persepsi guru terhadap perkhidmatan makanan di kantin Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor iaitu Sekolah Menengah Teknik A, Sekolah Menengah Teknik B dan Sekolah Menengah Teknik C. Seramai 50 orang guru dari Sekolah Menengah Teknik A,...
Main Authors: | , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
2010
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.utm.my/11560/1/Persepsi_Guru_Terhadap_Perkhidmatan_Makanan_Di_Kantin_Sekolah_Menengah_Teknik.pdf |
_version_ | 1796854904465129472 |
---|---|
author | Mohd. Said, Rizal Muhamad Sobri, Nur Izyani |
author_facet | Mohd. Said, Rizal Muhamad Sobri, Nur Izyani |
author_sort | Mohd. Said, Rizal |
collection | ePrints |
description | Kajian ini merupakan satu tinjauan untuk mengetahui persepsi guru terhadap perkhidmatan makanan di kantin Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor iaitu Sekolah Menengah Teknik A, Sekolah Menengah Teknik B dan Sekolah Menengah Teknik C. Seramai 50 orang guru dari Sekolah Menengah Teknik A, 50 orang guru dari Sekolah Menengah Teknik B dan 50 orang guru dari Sekolah Menengah Teknik C telah dipilih sebagai responden kajian. Kajian dijalankan dengan mengedarkan satu set soal selidik kepada setiap responden. Data telah di analisis secara statistik deskriptif dengan menggunakan program Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 14.0 For Windows. Hasil kajian mendapati pihak pengusaha kantin mematuhi peraturan sanitasi yang ditetapkan. Walau bagaimanan pun, menurut persepsi guru, pekerja-pekerja kantin kurang mengamalkan amalan dan perilaku bersih ketika mengendalikan makanan. Selain itu, harga makanan yang dijual di kantin adalah berpatutan di mana pihak pengusaha menepati syarat yang telah ditetapkan oleh pihak pentadbiran. Akan tetapi, kantin tidak menjual pelbagai makanan. Seterusnya, pekerja-pekerja kantin memberikan layanan baik kepada guru dan pelajar. Justeru, kajian ini dilaksanakan bagi mencadangkan dan membantu pihak-pihak yang bertanggungjawab dalam meningkatkan kualiti perkhidmatan makanan di Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor. |
first_indexed | 2024-03-05T18:20:57Z |
format | Article |
id | utm.eprints-11560 |
institution | Universiti Teknologi Malaysia - ePrints |
language | English |
last_indexed | 2024-03-05T18:20:57Z |
publishDate | 2010 |
record_format | dspace |
spelling | utm.eprints-115602017-03-02T02:06:43Z http://eprints.utm.my/11560/ Persepsi Guru Terhadap Perkhidmatan Makanan Di Kantin Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor Mohd. Said, Rizal Muhamad Sobri, Nur Izyani L Education (General) Kajian ini merupakan satu tinjauan untuk mengetahui persepsi guru terhadap perkhidmatan makanan di kantin Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor iaitu Sekolah Menengah Teknik A, Sekolah Menengah Teknik B dan Sekolah Menengah Teknik C. Seramai 50 orang guru dari Sekolah Menengah Teknik A, 50 orang guru dari Sekolah Menengah Teknik B dan 50 orang guru dari Sekolah Menengah Teknik C telah dipilih sebagai responden kajian. Kajian dijalankan dengan mengedarkan satu set soal selidik kepada setiap responden. Data telah di analisis secara statistik deskriptif dengan menggunakan program Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 14.0 For Windows. Hasil kajian mendapati pihak pengusaha kantin mematuhi peraturan sanitasi yang ditetapkan. Walau bagaimanan pun, menurut persepsi guru, pekerja-pekerja kantin kurang mengamalkan amalan dan perilaku bersih ketika mengendalikan makanan. Selain itu, harga makanan yang dijual di kantin adalah berpatutan di mana pihak pengusaha menepati syarat yang telah ditetapkan oleh pihak pentadbiran. Akan tetapi, kantin tidak menjual pelbagai makanan. Seterusnya, pekerja-pekerja kantin memberikan layanan baik kepada guru dan pelajar. Justeru, kajian ini dilaksanakan bagi mencadangkan dan membantu pihak-pihak yang bertanggungjawab dalam meningkatkan kualiti perkhidmatan makanan di Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor. 2010-12-21 Article PeerReviewed application/pdf en http://eprints.utm.my/11560/1/Persepsi_Guru_Terhadap_Perkhidmatan_Makanan_Di_Kantin_Sekolah_Menengah_Teknik.pdf Mohd. Said, Rizal and Muhamad Sobri, Nur Izyani (2010) Persepsi Guru Terhadap Perkhidmatan Makanan Di Kantin Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor. Persepsi Guru Terhadap Perkhidmatan Makanan Di Kantin Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor . pp. 1-8. (Unpublished) |
spellingShingle | L Education (General) Mohd. Said, Rizal Muhamad Sobri, Nur Izyani Persepsi Guru Terhadap Perkhidmatan Makanan Di Kantin Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor |
title | Persepsi Guru Terhadap Perkhidmatan Makanan Di Kantin Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor |
title_full | Persepsi Guru Terhadap Perkhidmatan Makanan Di Kantin Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor |
title_fullStr | Persepsi Guru Terhadap Perkhidmatan Makanan Di Kantin Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor |
title_full_unstemmed | Persepsi Guru Terhadap Perkhidmatan Makanan Di Kantin Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor |
title_short | Persepsi Guru Terhadap Perkhidmatan Makanan Di Kantin Sekolah Menengah Teknik, Daerah Johor Bahru, Johor |
title_sort | persepsi guru terhadap perkhidmatan makanan di kantin sekolah menengah teknik daerah johor bahru johor |
topic | L Education (General) |
url | http://eprints.utm.my/11560/1/Persepsi_Guru_Terhadap_Perkhidmatan_Makanan_Di_Kantin_Sekolah_Menengah_Teknik.pdf |
work_keys_str_mv | AT mohdsaidrizal persepsiguruterhadapperkhidmatanmakanandikantinsekolahmenengahteknikdaerahjohorbahrujohor AT muhamadsobrinurizyani persepsiguruterhadapperkhidmatanmakanandikantinsekolahmenengahteknikdaerahjohorbahrujohor |