Ciri Kerja Dan Prestasi Profesional Teknologi Maklumat Sektor Awam Malaysia - Mohamad, Noor Azmi; Wan Ismail, Wan Faridah Akmal; Omain, Siti Zaleha (Penerbit UTM Press, 2001)
Kajian ini mengkaji ciri kerja dan prestasi profesional Teknologi Maklumat di Unit/ Bahagian Perkhidmatan Maklumat sektor awam Malaysia. Ciri kerja dianalisis melalui Model Ciri Kerja oleh Hackman dan Oldham. Prestasi kerja pula dianalisis berpandukan Borang Pengenalpastian Perlakuan yang dipermudahkan, asalnya dibina oleh Botterbusch pada tahun 1985. Hubungan ciri kerja dengan prestasi diselidiki menggunakan ujian Mann-Whitney U. Ciri kerja menunjukkan tahap tinggi dalam kepentingan tugas dan keperluan bekerjasama dalam menjalankan tugas tetapi dengan tahap rendah dalam autoriti tugas. Prestasi kerja yang tinggi ialah dalam produktiviti dan perlakuan sosial dan yang rendah pula dalam tabiat/sikap kerja. Kajian ini mendapati terdapat hubungan bererti antara ciri kerja dan prestasi di kalangan profesional Teknologi Maklumat sektor awam Malaysia.