Kecenderungan ibubapa muslim terhadap pemakanan halal: kajian di Skudai, Johor Bahru Johor

Setahun lalu kerajaan mengenalpasti perdagangan makanan ‘halal’ sebagai satu matlamat dalam Dasar Pertanian Negara yang Ketiga (1998-2010). Malaysia juga sedang berusaha menjadi pusat pentauliahan dan standard serta menjalankan penghantaran dan pengeluaran makanan halal. Kredibiliti Malaysia diak...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Muhamad, Siti Norlina, Che Mat @ Mohd Shukor, Zamzarina, Ali, Maznah, Haron, Zulkifli, Ripin, Mohd. Nasir, Jasmi, Kamarul Azmi, Mohamed, Ahmad Kilani
Format: Monograph
Language:English
Published: UTM 2005
Subjects:
Online Access:http://eprints.utm.my/2840/1/75170.pdf
_version_ 1825909297639325696
author Muhamad, Siti Norlina
Che Mat @ Mohd Shukor, Zamzarina
Ali, Maznah
Haron, Zulkifli
Ripin, Mohd. Nasir
Jasmi, Kamarul Azmi
Mohamed, Ahmad Kilani
author_facet Muhamad, Siti Norlina
Che Mat @ Mohd Shukor, Zamzarina
Ali, Maznah
Haron, Zulkifli
Ripin, Mohd. Nasir
Jasmi, Kamarul Azmi
Mohamed, Ahmad Kilani
author_sort Muhamad, Siti Norlina
collection ePrints
description Setahun lalu kerajaan mengenalpasti perdagangan makanan ‘halal’ sebagai satu matlamat dalam Dasar Pertanian Negara yang Ketiga (1998-2010). Malaysia juga sedang berusaha menjadi pusat pentauliahan dan standard serta menjalankan penghantaran dan pengeluaran makanan halal. Kredibiliti Malaysia diakui dunia di mana Suruhanjaya Alimentaris Kodeks Bangsa-Bangsa Bersatu (yang bertanggungjawab memperkenlkan Progr am Standard Makanan FO/WHO) menyebut Malaysia sebagai contoh terbaik pada peringkat dunia bagi makanan halal. Walaubagimanapun realitinya masyarakat Islam di Malaysia masih kurang prihatin. Di negara kita tidak semua produk dicatatkan isi 3 kandungannya. Jika berlaku penipuan dalam menjaga kesucian makanan yang dijual, pihak berkuasa tentu memakan masa untuk menyelesaikannya
first_indexed 2024-03-05T18:00:03Z
format Monograph
id utm.eprints-2840
institution Universiti Teknologi Malaysia - ePrints
language English
last_indexed 2024-03-05T18:00:03Z
publishDate 2005
publisher UTM
record_format dspace
spelling utm.eprints-28402017-07-26T04:38:00Z http://eprints.utm.my/2840/ Kecenderungan ibubapa muslim terhadap pemakanan halal: kajian di Skudai, Johor Bahru Johor Muhamad, Siti Norlina Che Mat @ Mohd Shukor, Zamzarina Ali, Maznah Haron, Zulkifli Ripin, Mohd. Nasir Jasmi, Kamarul Azmi Mohamed, Ahmad Kilani BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc Setahun lalu kerajaan mengenalpasti perdagangan makanan ‘halal’ sebagai satu matlamat dalam Dasar Pertanian Negara yang Ketiga (1998-2010). Malaysia juga sedang berusaha menjadi pusat pentauliahan dan standard serta menjalankan penghantaran dan pengeluaran makanan halal. Kredibiliti Malaysia diakui dunia di mana Suruhanjaya Alimentaris Kodeks Bangsa-Bangsa Bersatu (yang bertanggungjawab memperkenlkan Progr am Standard Makanan FO/WHO) menyebut Malaysia sebagai contoh terbaik pada peringkat dunia bagi makanan halal. Walaubagimanapun realitinya masyarakat Islam di Malaysia masih kurang prihatin. Di negara kita tidak semua produk dicatatkan isi 3 kandungannya. Jika berlaku penipuan dalam menjaga kesucian makanan yang dijual, pihak berkuasa tentu memakan masa untuk menyelesaikannya UTM 2005-08-31 Monograph NonPeerReviewed application/pdf en http://eprints.utm.my/2840/1/75170.pdf Muhamad, Siti Norlina and Che Mat @ Mohd Shukor, Zamzarina and Ali, Maznah and Haron, Zulkifli and Ripin, Mohd. Nasir and Jasmi, Kamarul Azmi and Mohamed, Ahmad Kilani (2005) Kecenderungan ibubapa muslim terhadap pemakanan halal: kajian di Skudai, Johor Bahru Johor. Project Report. UTM. (Unpublished) https://www.researchgate.net/publication/293097567_Kecenderungan_Ibubapa_Muslim_Terhadap_Pemakanan_Halal_Kajian_di_Skudai_Johor_Bahru_Johor
spellingShingle BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc
Muhamad, Siti Norlina
Che Mat @ Mohd Shukor, Zamzarina
Ali, Maznah
Haron, Zulkifli
Ripin, Mohd. Nasir
Jasmi, Kamarul Azmi
Mohamed, Ahmad Kilani
Kecenderungan ibubapa muslim terhadap pemakanan halal: kajian di Skudai, Johor Bahru Johor
title Kecenderungan ibubapa muslim terhadap pemakanan halal: kajian di Skudai, Johor Bahru Johor
title_full Kecenderungan ibubapa muslim terhadap pemakanan halal: kajian di Skudai, Johor Bahru Johor
title_fullStr Kecenderungan ibubapa muslim terhadap pemakanan halal: kajian di Skudai, Johor Bahru Johor
title_full_unstemmed Kecenderungan ibubapa muslim terhadap pemakanan halal: kajian di Skudai, Johor Bahru Johor
title_short Kecenderungan ibubapa muslim terhadap pemakanan halal: kajian di Skudai, Johor Bahru Johor
title_sort kecenderungan ibubapa muslim terhadap pemakanan halal kajian di skudai johor bahru johor
topic BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc
url http://eprints.utm.my/2840/1/75170.pdf
work_keys_str_mv AT muhamadsitinorlina kecenderunganibubapamuslimterhadappemakananhalalkajiandiskudaijohorbahrujohor
AT chematmohdshukorzamzarina kecenderunganibubapamuslimterhadappemakananhalalkajiandiskudaijohorbahrujohor
AT alimaznah kecenderunganibubapamuslimterhadappemakananhalalkajiandiskudaijohorbahrujohor
AT haronzulkifli kecenderunganibubapamuslimterhadappemakananhalalkajiandiskudaijohorbahrujohor
AT ripinmohdnasir kecenderunganibubapamuslimterhadappemakananhalalkajiandiskudaijohorbahrujohor
AT jasmikamarulazmi kecenderunganibubapamuslimterhadappemakananhalalkajiandiskudaijohorbahrujohor
AT mohamedahmadkilani kecenderunganibubapamuslimterhadappemakananhalalkajiandiskudaijohorbahrujohor