Perbandingan Prestasi Antara Message Passing Interface Java (Mpijava) Dan Java Object Passing Interface (Jopi) - M.Azmi, Zafril Rizal; Abu Bakar, Kamalrulnizam; Yaacob, Mohd Seth (Penerbit UTM Press, 2006)
Pengkomputeran selari merupakan satu kaedah alternatif yang murah bagi membangunkan satu sistem atau untuk tujuan penyelidikan yang memerlukan komputer berprestasi tinggi. Pengaturcaraan yang dibuat di dalam persekitaran selari memerlukan pustaka seperti MPI sebagai tapak kepada pembangunannya. Namun begitu, disebabkan bahasa pengaturcaraan Java semakin popular dikalangan pembangun sistem, pustaka seperti MPIJAVA dan JOPI yang menyokong pembangunan sistem selari semakin gemar digunakan. Walaubagaimanapun, pembangun sistem selari sering mengalami masalah untuk memilih pustaka berorientasikan objek yang sesuai. Oleh itu, kajian yang bertajuk â€œPerbandingan prestasi antara Message Passing Interface Java (MPIJAVA) dan Java Object-Passing Interface (JOPI).â€ dibuat untuk membandingkan prestasi antara MPIJAVA dan JOPI. Perbandingan dibuat berdasarkan kepada masa komunikasi, kadar bandwitdh, overhead perisian dan masa keseluruhan pemprosesan yang diuji menerusi beberapa siri pengujian. Hasil daripada kajian ini mendapati MPIJAVA sesuai digunakan sekiranya saiz data adalah kecil, tetapi untuk saiz data yang lebih besar, JOPI lebih efektif digunakan berbanding MPIJAVA walaupun ia mempunyai overhead perisian yang lebih tinggi berbanding MPIJAVA. Kajian ini dapat membantu pembangun sistem selari untuk memilih perpustakaan yang terbaik untuk sistem selari yang mereka dibangunkan.