Kajian kemungkinan penggunaan kanji tempatan sebagai bahan tambah untuk mengawal kehilangan bendalir dalam air garam pelengkapan telaga
Kanji merupakan polimer semula jadi yang mempunyai daya kelikatan maksimum pada suhu tertentu. Kajian awal ke atas kanji ubi kayu, kanji jagung, dan kanji sagu menunjukkan bahawa kanji tempatan berupaya menghasilkan kelikatan yang diperlukan sebagai bahan tambah dalam bendalir pelengkapan telaga/ker...
Main Authors: | , , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Jawatankuasa Penyeldikan & Perundingan, Fakulti Kej. Kimia & Kej. Sumber Asli, UTM
1993
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.utm.my/3634/1/SKMBT_60007062016210.pdf |
Summary: | Kanji merupakan polimer semula jadi yang mempunyai daya kelikatan maksimum pada suhu tertentu. Kajian awal ke atas kanji ubi kayu, kanji jagung, dan kanji sagu menunjukkan bahawa kanji tempatan berupaya menghasilkan kelikatan yang diperlukan sebagai bahan tambah dalam bendalir pelengkapan telaga/kerja semula. Campuran kanji tempatan dengan larutan garam dan kalsium karbonat (CaCO3) juga menunjukkan sifat ketahanan yang baik terhadap persekitaran, iaitu lebih dari empat hari. Keputusan awal setakat ini membuktikan bahawa kanji tempatan berpotensi untuk menggantikan selulos hidroksietil (HEC) sebagai bahan tambah kawalan kehilangan bendalir pelengkapan telaga/kerja semula. |
---|