Penggunaan lumpur dasar minyak dalam industri penggerudian petroleum - Ismail, Issham (Faculty of Chemical & Natural Resources Engineering, 1994)
Lumpur dasar minyak walaupun lebih mahal berbanding lumpur dasar air, tetapi lumpur jenis ini sering kali digunakan oleh syarikat minyak apabila menggerudi formasi yang bermasalah, misalnya formasi peka air, formasi bertekanan tinggi dan bersuhu tinggi dan sebagainya. Jenis lumpur dasar minyak yang digunakan dalam industri petroleum termasuk lumpur dasar minyak diesel, lumpur dasar minyak sulfonat, lumpur dasar minyak mineral, dan lumpur dasar minyak aromatik polinuklear. Kelemahan utama lumpur dasar minyak ialah sifatnya yang mudah mencemar alam sekitar. Sehubungan itu, rincisan berminyak yang hendak dimendapkan di sesebuah kawasan mesti dirawat dengan sempurna, dan masalah pembuangan lumpur minyak ditangani dengan berhati-hati supaya tidak menjejaskan hidupan dan mutu air di sekitar kawasan pembuangan tersebut.