Prinsip asas Remote Sensing - Mohd. Yusoff, Abd. Razak (Fakulti Kejuruteraan Dan Sains Geoinformasi, 1999)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu isi kandungan, pendahuluan, apakah yang dimaksudkan dengan istilah, remote sensing dan keupayaan yang ada pada remote sensing, pendekatan atribute remote sensing, pandangan synoptic, perspektif holistik, perananmasa, pendekatan multivariate, kes multispektra, kes multitemporal, tenaga pancaran elektromagnetik spektra(emr), pancaran emr, persamaan maxwell’s, prinsip gelombang emr , proses interaksi, proses interaksi dalam gas, proses interaksi dengan cecair, sumber tenaga remote sensing, matahari, radiation laws, plank’s law, wien’s displacement law, stefan-boltmann law, flourescence, sejarah perkembangan pelantar remote sensing, kriteria pelantar remote sensing, contoh sistem airborne remote sensing, airborne daedalus aads 1268 mss, ‘figure of merit’, punca noise, kaitan diantara resolusi permukaan, bum! dengan FOV untuk daedalus adds 1268, sistem satelit remote sensing, landsat program, pelantar landsat, landsat orbit, landsat berbilang spektra(MSS), landsat thematic mapper(TM).