Kaedah penyelidikan untuk pelajar harta tanah edisi pertama - Mar Iman, Abdul Hamid (Fakulti Kejuruteraan Dan Sains Geoinformasi, 1998)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu dedikasi, pendahuluan, senarai kandungan, senarai lampiran, senarai jadual, senarai rajah, pengenalan kepada penyeudikan, takrif penyelidikan, tujuan penyelidikan, unsur-unsur penyelidikan, jenis-jenis penyelidikan, bidang-bidang penyelidikan dalam harta tanah, kemahiran penyelidikan, peringkat-peringkat penyelidikan ilmiah, langkah-langkah penyelidikan, penemuan masalah, cadangan penyelidikan, rangka kerja penyelidikan, kerja lapangan, pengolahan data, analisis dan persembahan, penulisan laporan, pengoperasian masalah, objektif, dan hipotesis, pengoperasian masalah, pengopersaian objektif, pengoperasian hipotesis, pembolehubah dalam penyelidikan, takrif, jenis-jenis pembolehubah, penakrifan pembolehubah secara operasi, menentukan dan menggunakan pembolehubah, implikasi kesamaran pembolehubah.