Cabaran IPT dalam menangani salah laku dan kepincangan akhlak mahasiswa: tinjauan dan cadangan - Sumari, Melati; Hussin, Zaharah (2006)
IPT masa kini menghadapi pelbagai cabaran seiring dengan meningkatnya kesedaran tentang kepentingan pendidikan tinggi. Hanya dengan membaca media cetak dan menonton televisyen, kita dapat membayangkan bagaimana perhatian diletakkan kepada IPT dari segi kesungguhan dan keberkesanan melahirkan pelajar yang berkualiti, berkelayakan dari semua segi dan menunjukkan tingkahlaku berakhlak seorang warga yang bertanggungjawab. Pembentang kertas kerja akan membincangkan tentang cabaran terkini yang dihadapi oleh IPT dalam menghadapi salah laku dan kepincangan akhlak mahasiswa serta cadangan tertentu . Tumpuan akan diberikan kepada jenis salah laku di IPT, punca salah laku berdasarkan teori Gilligan dan cadangan-cadangan untuk menangani salah laku.