Cabaran perkhidmatan penghantaran makanan semasa pandemik COVID-19
Pendapatan menurun kesan serangan korona virus (COVID-19) di seluruh negara sehingga isu pengangguran meningkat dalam kadar yang tinggi akibat keadaan ekonomi yang tergugat saban hari. Walaupun keadaan ekonomi tidak stabil, masyarakat yang sejajar dengan perkembangan globalisasi ini bijak mengambil...
Main Authors: | , , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Secholian Publication
2021
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.utm.my/97223/1/NurAqilahMohd2021_CabaranPerkhidmatanPenghantaranMakanan.pdf |
_version_ | 1796866380415369216 |
---|---|
author | Mohd. Rasidi, Nur Aqilah Ismail, Nurul Fatihah Abu Bakar Yap, Putri Humira Yap Mohd. Ishar, Mohamad Izzuan |
author_facet | Mohd. Rasidi, Nur Aqilah Ismail, Nurul Fatihah Abu Bakar Yap, Putri Humira Yap Mohd. Ishar, Mohamad Izzuan |
author_sort | Mohd. Rasidi, Nur Aqilah |
collection | ePrints |
description | Pendapatan menurun kesan serangan korona virus (COVID-19) di seluruh negara sehingga isu pengangguran meningkat dalam kadar yang tinggi akibat keadaan ekonomi yang tergugat saban hari. Walaupun keadaan ekonomi tidak stabil, masyarakat yang sejajar dengan perkembangan globalisasi ini bijak mengambil peluang untuk mewujudkan langkah baru dalam kehidupan. Antara isu yang diberi perhatian dalam kajian ini adalah cara masyarakat mengambil peluang untuk bangkit semula dalam meningkatkan pendapatan semasa berlakunya pandemik korona virus yang telah banyak memberi kesan dalam taraf hidup. Sehubungan itu, kajian ini bertujuan untuk mengkaji cabaran yang dihadapi oleh pekerja penghantar makanan sepanjang perintah kawalan berjalan di seluruh negara ini. Kajian ini dijalankan melalui pengedaran borang soal selidik secara atas talian kepada masyarakat setempat bagi mendapatkan data yang lebih lengkap. Hasil dapatan kajian yang ditunjukkan melalui graf membuktikan waktu pandemik Covid-19 ini mempengaruhi pekerjaan sebagai penghantar makanan dengan wujudnya pelbagai cabaran semasa penghantaran dijalankan. |
first_indexed | 2024-03-05T21:11:17Z |
format | Article |
id | utm.eprints-97223 |
institution | Universiti Teknologi Malaysia - ePrints |
language | English |
last_indexed | 2024-03-05T21:11:17Z |
publishDate | 2021 |
publisher | Secholian Publication |
record_format | dspace |
spelling | utm.eprints-972232022-09-23T04:08:44Z http://eprints.utm.my/97223/ Cabaran perkhidmatan penghantaran makanan semasa pandemik COVID-19 Mohd. Rasidi, Nur Aqilah Ismail, Nurul Fatihah Abu Bakar Yap, Putri Humira Yap Mohd. Ishar, Mohamad Izzuan HB Economic Theory HF Commerce Pendapatan menurun kesan serangan korona virus (COVID-19) di seluruh negara sehingga isu pengangguran meningkat dalam kadar yang tinggi akibat keadaan ekonomi yang tergugat saban hari. Walaupun keadaan ekonomi tidak stabil, masyarakat yang sejajar dengan perkembangan globalisasi ini bijak mengambil peluang untuk mewujudkan langkah baru dalam kehidupan. Antara isu yang diberi perhatian dalam kajian ini adalah cara masyarakat mengambil peluang untuk bangkit semula dalam meningkatkan pendapatan semasa berlakunya pandemik korona virus yang telah banyak memberi kesan dalam taraf hidup. Sehubungan itu, kajian ini bertujuan untuk mengkaji cabaran yang dihadapi oleh pekerja penghantar makanan sepanjang perintah kawalan berjalan di seluruh negara ini. Kajian ini dijalankan melalui pengedaran borang soal selidik secara atas talian kepada masyarakat setempat bagi mendapatkan data yang lebih lengkap. Hasil dapatan kajian yang ditunjukkan melalui graf membuktikan waktu pandemik Covid-19 ini mempengaruhi pekerjaan sebagai penghantar makanan dengan wujudnya pelbagai cabaran semasa penghantaran dijalankan. Secholian Publication 2021 Article PeerReviewed application/pdf en http://eprints.utm.my/97223/1/NurAqilahMohd2021_CabaranPerkhidmatanPenghantaranMakanan.pdf Mohd. Rasidi, Nur Aqilah and Ismail, Nurul Fatihah and Abu Bakar Yap, Putri Humira Yap and Mohd. Ishar, Mohamad Izzuan (2021) Cabaran perkhidmatan penghantaran makanan semasa pandemik COVID-19. Malaysian Journal of Social Sciences and Humanities (MJSSH), 6 (5). pp. 1-11. ISSN 2504-8562 http://dx.doi.org/10.47405/mjssh.v6i5.782 DOI:10.47405/mjssh.v6i5.782 |
spellingShingle | HB Economic Theory HF Commerce Mohd. Rasidi, Nur Aqilah Ismail, Nurul Fatihah Abu Bakar Yap, Putri Humira Yap Mohd. Ishar, Mohamad Izzuan Cabaran perkhidmatan penghantaran makanan semasa pandemik COVID-19 |
title | Cabaran perkhidmatan penghantaran makanan semasa pandemik COVID-19 |
title_full | Cabaran perkhidmatan penghantaran makanan semasa pandemik COVID-19 |
title_fullStr | Cabaran perkhidmatan penghantaran makanan semasa pandemik COVID-19 |
title_full_unstemmed | Cabaran perkhidmatan penghantaran makanan semasa pandemik COVID-19 |
title_short | Cabaran perkhidmatan penghantaran makanan semasa pandemik COVID-19 |
title_sort | cabaran perkhidmatan penghantaran makanan semasa pandemik covid 19 |
topic | HB Economic Theory HF Commerce |
url | http://eprints.utm.my/97223/1/NurAqilahMohd2021_CabaranPerkhidmatanPenghantaranMakanan.pdf |
work_keys_str_mv | AT mohdrasidinuraqilah cabaranperkhidmatanpenghantaranmakanansemasapandemikcovid19 AT ismailnurulfatihah cabaranperkhidmatanpenghantaranmakanansemasapandemikcovid19 AT abubakaryapputrihumirayap cabaranperkhidmatanpenghantaranmakanansemasapandemikcovid19 AT mohdisharmohamadizzuan cabaranperkhidmatanpenghantaranmakanansemasapandemikcovid19 |