Cabaran perkhidmatan penghantaran makanan semasa pandemik COVID-19

Pendapatan menurun kesan serangan korona virus (COVID-19) di seluruh negara sehingga isu pengangguran meningkat dalam kadar yang tinggi akibat keadaan ekonomi yang tergugat saban hari. Walaupun keadaan ekonomi tidak stabil, masyarakat yang sejajar dengan perkembangan globalisasi ini bijak mengambil...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Mohd. Rasidi, Nur Aqilah, Ismail, Nurul Fatihah, Abu Bakar Yap, Putri Humira Yap, Mohd. Ishar, Mohamad Izzuan
Format: Article
Language:English
Published: Secholian Publication 2021
Subjects:
Online Access:http://eprints.utm.my/97223/1/NurAqilahMohd2021_CabaranPerkhidmatanPenghantaranMakanan.pdf
_version_ 1796866380415369216
author Mohd. Rasidi, Nur Aqilah
Ismail, Nurul Fatihah
Abu Bakar Yap, Putri Humira Yap
Mohd. Ishar, Mohamad Izzuan
author_facet Mohd. Rasidi, Nur Aqilah
Ismail, Nurul Fatihah
Abu Bakar Yap, Putri Humira Yap
Mohd. Ishar, Mohamad Izzuan
author_sort Mohd. Rasidi, Nur Aqilah
collection ePrints
description Pendapatan menurun kesan serangan korona virus (COVID-19) di seluruh negara sehingga isu pengangguran meningkat dalam kadar yang tinggi akibat keadaan ekonomi yang tergugat saban hari. Walaupun keadaan ekonomi tidak stabil, masyarakat yang sejajar dengan perkembangan globalisasi ini bijak mengambil peluang untuk mewujudkan langkah baru dalam kehidupan. Antara isu yang diberi perhatian dalam kajian ini adalah cara masyarakat mengambil peluang untuk bangkit semula dalam meningkatkan pendapatan semasa berlakunya pandemik korona virus yang telah banyak memberi kesan dalam taraf hidup. Sehubungan itu, kajian ini bertujuan untuk mengkaji cabaran yang dihadapi oleh pekerja penghantar makanan sepanjang perintah kawalan berjalan di seluruh negara ini. Kajian ini dijalankan melalui pengedaran borang soal selidik secara atas talian kepada masyarakat setempat bagi mendapatkan data yang lebih lengkap. Hasil dapatan kajian yang ditunjukkan melalui graf membuktikan waktu pandemik Covid-19 ini mempengaruhi pekerjaan sebagai penghantar makanan dengan wujudnya pelbagai cabaran semasa penghantaran dijalankan.
first_indexed 2024-03-05T21:11:17Z
format Article
id utm.eprints-97223
institution Universiti Teknologi Malaysia - ePrints
language English
last_indexed 2024-03-05T21:11:17Z
publishDate 2021
publisher Secholian Publication
record_format dspace
spelling utm.eprints-972232022-09-23T04:08:44Z http://eprints.utm.my/97223/ Cabaran perkhidmatan penghantaran makanan semasa pandemik COVID-19 Mohd. Rasidi, Nur Aqilah Ismail, Nurul Fatihah Abu Bakar Yap, Putri Humira Yap Mohd. Ishar, Mohamad Izzuan HB Economic Theory HF Commerce Pendapatan menurun kesan serangan korona virus (COVID-19) di seluruh negara sehingga isu pengangguran meningkat dalam kadar yang tinggi akibat keadaan ekonomi yang tergugat saban hari. Walaupun keadaan ekonomi tidak stabil, masyarakat yang sejajar dengan perkembangan globalisasi ini bijak mengambil peluang untuk mewujudkan langkah baru dalam kehidupan. Antara isu yang diberi perhatian dalam kajian ini adalah cara masyarakat mengambil peluang untuk bangkit semula dalam meningkatkan pendapatan semasa berlakunya pandemik korona virus yang telah banyak memberi kesan dalam taraf hidup. Sehubungan itu, kajian ini bertujuan untuk mengkaji cabaran yang dihadapi oleh pekerja penghantar makanan sepanjang perintah kawalan berjalan di seluruh negara ini. Kajian ini dijalankan melalui pengedaran borang soal selidik secara atas talian kepada masyarakat setempat bagi mendapatkan data yang lebih lengkap. Hasil dapatan kajian yang ditunjukkan melalui graf membuktikan waktu pandemik Covid-19 ini mempengaruhi pekerjaan sebagai penghantar makanan dengan wujudnya pelbagai cabaran semasa penghantaran dijalankan. Secholian Publication 2021 Article PeerReviewed application/pdf en http://eprints.utm.my/97223/1/NurAqilahMohd2021_CabaranPerkhidmatanPenghantaranMakanan.pdf Mohd. Rasidi, Nur Aqilah and Ismail, Nurul Fatihah and Abu Bakar Yap, Putri Humira Yap and Mohd. Ishar, Mohamad Izzuan (2021) Cabaran perkhidmatan penghantaran makanan semasa pandemik COVID-19. Malaysian Journal of Social Sciences and Humanities (MJSSH), 6 (5). pp. 1-11. ISSN 2504-8562 http://dx.doi.org/10.47405/mjssh.v6i5.782 DOI:10.47405/mjssh.v6i5.782
spellingShingle HB Economic Theory
HF Commerce
Mohd. Rasidi, Nur Aqilah
Ismail, Nurul Fatihah
Abu Bakar Yap, Putri Humira Yap
Mohd. Ishar, Mohamad Izzuan
Cabaran perkhidmatan penghantaran makanan semasa pandemik COVID-19
title Cabaran perkhidmatan penghantaran makanan semasa pandemik COVID-19
title_full Cabaran perkhidmatan penghantaran makanan semasa pandemik COVID-19
title_fullStr Cabaran perkhidmatan penghantaran makanan semasa pandemik COVID-19
title_full_unstemmed Cabaran perkhidmatan penghantaran makanan semasa pandemik COVID-19
title_short Cabaran perkhidmatan penghantaran makanan semasa pandemik COVID-19
title_sort cabaran perkhidmatan penghantaran makanan semasa pandemik covid 19
topic HB Economic Theory
HF Commerce
url http://eprints.utm.my/97223/1/NurAqilahMohd2021_CabaranPerkhidmatanPenghantaranMakanan.pdf
work_keys_str_mv AT mohdrasidinuraqilah cabaranperkhidmatanpenghantaranmakanansemasapandemikcovid19
AT ismailnurulfatihah cabaranperkhidmatanpenghantaranmakanansemasapandemikcovid19
AT abubakaryapputrihumirayap cabaranperkhidmatanpenghantaranmakanansemasapandemikcovid19
AT mohdisharmohamadizzuan cabaranperkhidmatanpenghantaranmakanansemasapandemikcovid19