Perkembangan sektor penghantaran makanan ke rumah melalui pembelian atas talian sepanjang pandemik Covid-19 di Malaysia

Sektor penghantaran makanan dilihat memainkan peranan yang penting kepada masyarakat bagi memutuskan rangkaian wabak pandemik Covid-19. Hal ini kerana kewujudan sektor penghantaran makanan secara tidak langsung dapat mencegah masyarakat daripada mudah terdedah kepada orang ramai serta berisiko tingg...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Zahari, Muhammad Zakwan, Razali, Muhammad Rusyaidi, Mohd. Ishar, Mohamad Izzuan
Format: Article
Language:English
Published: Secholian Publication 2021
Subjects:
Online Access:http://eprints.utm.my/97372/1/MuhammadRusyaidi2021_PerkembanganSektorPenghantaranMakanan.pdf
_version_ 1796866410068049920
author Zahari, Muhammad Zakwan
Razali, Muhammad Rusyaidi
Mohd. Ishar, Mohamad Izzuan
author_facet Zahari, Muhammad Zakwan
Razali, Muhammad Rusyaidi
Mohd. Ishar, Mohamad Izzuan
author_sort Zahari, Muhammad Zakwan
collection ePrints
description Sektor penghantaran makanan dilihat memainkan peranan yang penting kepada masyarakat bagi memutuskan rangkaian wabak pandemik Covid-19. Hal ini kerana kewujudan sektor penghantaran makanan secara tidak langsung dapat mencegah masyarakat daripada mudah terdedah kepada orang ramai serta berisiko tinggi bagi wabak tersebut berjangkit. Bukan itu sahaja, sektor penghantaran makanan juga dilihat mula mendapat perhatian dalam kalangan masyarakat kerana membuka peluang pekerjaan kepada masyarakat sekali gus dapat membantu menjana pendapatan sesebuah keluarga. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti perkembangan sektor penghantaran makanan sepanjang pandemik Covid-19. Selain itu, kajian ini turut mengkaji aplikasi yang digunakan oleh pekerja-pekerja penghantaran makanan serta mengenal pasti strategik yang digunakan oleh sektor penghantaran makanan bagi memajukan perusahaannya. Kajian yang dijalankan melalui edaran borang soal selidik secara atas talian kepada pekerja-pekerja dalam sektor penghantaran makanan yang melibatkan Foodpanda, Grabfood dan mana-mana kedai yang menyediakan perkhidmatan penghantaran makanan ke rumah.
first_indexed 2024-03-05T21:11:43Z
format Article
id utm.eprints-97372
institution Universiti Teknologi Malaysia - ePrints
language English
last_indexed 2024-03-05T21:11:43Z
publishDate 2021
publisher Secholian Publication
record_format dspace
spelling utm.eprints-973722022-10-10T04:01:41Z http://eprints.utm.my/97372/ Perkembangan sektor penghantaran makanan ke rumah melalui pembelian atas talian sepanjang pandemik Covid-19 di Malaysia Zahari, Muhammad Zakwan Razali, Muhammad Rusyaidi Mohd. Ishar, Mohamad Izzuan HB Economic Theory HD Industries. Land use. Labor Sektor penghantaran makanan dilihat memainkan peranan yang penting kepada masyarakat bagi memutuskan rangkaian wabak pandemik Covid-19. Hal ini kerana kewujudan sektor penghantaran makanan secara tidak langsung dapat mencegah masyarakat daripada mudah terdedah kepada orang ramai serta berisiko tinggi bagi wabak tersebut berjangkit. Bukan itu sahaja, sektor penghantaran makanan juga dilihat mula mendapat perhatian dalam kalangan masyarakat kerana membuka peluang pekerjaan kepada masyarakat sekali gus dapat membantu menjana pendapatan sesebuah keluarga. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti perkembangan sektor penghantaran makanan sepanjang pandemik Covid-19. Selain itu, kajian ini turut mengkaji aplikasi yang digunakan oleh pekerja-pekerja penghantaran makanan serta mengenal pasti strategik yang digunakan oleh sektor penghantaran makanan bagi memajukan perusahaannya. Kajian yang dijalankan melalui edaran borang soal selidik secara atas talian kepada pekerja-pekerja dalam sektor penghantaran makanan yang melibatkan Foodpanda, Grabfood dan mana-mana kedai yang menyediakan perkhidmatan penghantaran makanan ke rumah. Secholian Publication 2021 Article PeerReviewed application/pdf en http://eprints.utm.my/97372/1/MuhammadRusyaidi2021_PerkembanganSektorPenghantaranMakanan.pdf Zahari, Muhammad Zakwan and Razali, Muhammad Rusyaidi and Mohd. Ishar, Mohamad Izzuan (2021) Perkembangan sektor penghantaran makanan ke rumah melalui pembelian atas talian sepanjang pandemik Covid-19 di Malaysia. Malaysian Journal of Social Sciences and Humanities (MJSSH), 6 (7). pp. 277-281. ISSN 2504-8562 http://dx.doi.org/10.47405/mjssh.v6i7.866 DOI:10.47405/mjssh.v6i7.866
spellingShingle HB Economic Theory
HD Industries. Land use. Labor
Zahari, Muhammad Zakwan
Razali, Muhammad Rusyaidi
Mohd. Ishar, Mohamad Izzuan
Perkembangan sektor penghantaran makanan ke rumah melalui pembelian atas talian sepanjang pandemik Covid-19 di Malaysia
title Perkembangan sektor penghantaran makanan ke rumah melalui pembelian atas talian sepanjang pandemik Covid-19 di Malaysia
title_full Perkembangan sektor penghantaran makanan ke rumah melalui pembelian atas talian sepanjang pandemik Covid-19 di Malaysia
title_fullStr Perkembangan sektor penghantaran makanan ke rumah melalui pembelian atas talian sepanjang pandemik Covid-19 di Malaysia
title_full_unstemmed Perkembangan sektor penghantaran makanan ke rumah melalui pembelian atas talian sepanjang pandemik Covid-19 di Malaysia
title_short Perkembangan sektor penghantaran makanan ke rumah melalui pembelian atas talian sepanjang pandemik Covid-19 di Malaysia
title_sort perkembangan sektor penghantaran makanan ke rumah melalui pembelian atas talian sepanjang pandemik covid 19 di malaysia
topic HB Economic Theory
HD Industries. Land use. Labor
url http://eprints.utm.my/97372/1/MuhammadRusyaidi2021_PerkembanganSektorPenghantaranMakanan.pdf
work_keys_str_mv AT zaharimuhammadzakwan perkembangansektorpenghantaranmakanankerumahmelaluipembelianatastaliansepanjangpandemikcovid19dimalaysia
AT razalimuhammadrusyaidi perkembangansektorpenghantaranmakanankerumahmelaluipembelianatastaliansepanjangpandemikcovid19dimalaysia
AT mohdisharmohamadizzuan perkembangansektorpenghantaranmakanankerumahmelaluipembelianatastaliansepanjangpandemikcovid19dimalaysia