Perkembangan sektor penghantaran makanan ke rumah melalui pembelian atas talian sepanjang pandemik Covid-19 di Malaysia
Sektor penghantaran makanan dilihat memainkan peranan yang penting kepada masyarakat bagi memutuskan rangkaian wabak pandemik Covid-19. Hal ini kerana kewujudan sektor penghantaran makanan secara tidak langsung dapat mencegah masyarakat daripada mudah terdedah kepada orang ramai serta berisiko tingg...
Main Authors: | , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Secholian Publication
2021
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.utm.my/97372/1/MuhammadRusyaidi2021_PerkembanganSektorPenghantaranMakanan.pdf |
_version_ | 1796866410068049920 |
---|---|
author | Zahari, Muhammad Zakwan Razali, Muhammad Rusyaidi Mohd. Ishar, Mohamad Izzuan |
author_facet | Zahari, Muhammad Zakwan Razali, Muhammad Rusyaidi Mohd. Ishar, Mohamad Izzuan |
author_sort | Zahari, Muhammad Zakwan |
collection | ePrints |
description | Sektor penghantaran makanan dilihat memainkan peranan yang penting kepada masyarakat bagi memutuskan rangkaian wabak pandemik Covid-19. Hal ini kerana kewujudan sektor penghantaran makanan secara tidak langsung dapat mencegah masyarakat daripada mudah terdedah kepada orang ramai serta berisiko tinggi bagi wabak tersebut berjangkit. Bukan itu sahaja, sektor penghantaran makanan juga dilihat mula mendapat perhatian dalam kalangan masyarakat kerana membuka peluang pekerjaan kepada masyarakat sekali gus dapat membantu menjana pendapatan sesebuah keluarga. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti perkembangan sektor penghantaran makanan sepanjang pandemik Covid-19. Selain itu, kajian ini turut mengkaji aplikasi yang digunakan oleh pekerja-pekerja penghantaran makanan serta mengenal pasti strategik yang digunakan oleh sektor penghantaran makanan bagi memajukan perusahaannya. Kajian yang dijalankan melalui edaran borang soal selidik secara atas talian kepada pekerja-pekerja dalam sektor penghantaran makanan yang melibatkan Foodpanda, Grabfood dan mana-mana kedai yang menyediakan perkhidmatan penghantaran makanan ke rumah. |
first_indexed | 2024-03-05T21:11:43Z |
format | Article |
id | utm.eprints-97372 |
institution | Universiti Teknologi Malaysia - ePrints |
language | English |
last_indexed | 2024-03-05T21:11:43Z |
publishDate | 2021 |
publisher | Secholian Publication |
record_format | dspace |
spelling | utm.eprints-973722022-10-10T04:01:41Z http://eprints.utm.my/97372/ Perkembangan sektor penghantaran makanan ke rumah melalui pembelian atas talian sepanjang pandemik Covid-19 di Malaysia Zahari, Muhammad Zakwan Razali, Muhammad Rusyaidi Mohd. Ishar, Mohamad Izzuan HB Economic Theory HD Industries. Land use. Labor Sektor penghantaran makanan dilihat memainkan peranan yang penting kepada masyarakat bagi memutuskan rangkaian wabak pandemik Covid-19. Hal ini kerana kewujudan sektor penghantaran makanan secara tidak langsung dapat mencegah masyarakat daripada mudah terdedah kepada orang ramai serta berisiko tinggi bagi wabak tersebut berjangkit. Bukan itu sahaja, sektor penghantaran makanan juga dilihat mula mendapat perhatian dalam kalangan masyarakat kerana membuka peluang pekerjaan kepada masyarakat sekali gus dapat membantu menjana pendapatan sesebuah keluarga. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti perkembangan sektor penghantaran makanan sepanjang pandemik Covid-19. Selain itu, kajian ini turut mengkaji aplikasi yang digunakan oleh pekerja-pekerja penghantaran makanan serta mengenal pasti strategik yang digunakan oleh sektor penghantaran makanan bagi memajukan perusahaannya. Kajian yang dijalankan melalui edaran borang soal selidik secara atas talian kepada pekerja-pekerja dalam sektor penghantaran makanan yang melibatkan Foodpanda, Grabfood dan mana-mana kedai yang menyediakan perkhidmatan penghantaran makanan ke rumah. Secholian Publication 2021 Article PeerReviewed application/pdf en http://eprints.utm.my/97372/1/MuhammadRusyaidi2021_PerkembanganSektorPenghantaranMakanan.pdf Zahari, Muhammad Zakwan and Razali, Muhammad Rusyaidi and Mohd. Ishar, Mohamad Izzuan (2021) Perkembangan sektor penghantaran makanan ke rumah melalui pembelian atas talian sepanjang pandemik Covid-19 di Malaysia. Malaysian Journal of Social Sciences and Humanities (MJSSH), 6 (7). pp. 277-281. ISSN 2504-8562 http://dx.doi.org/10.47405/mjssh.v6i7.866 DOI:10.47405/mjssh.v6i7.866 |
spellingShingle | HB Economic Theory HD Industries. Land use. Labor Zahari, Muhammad Zakwan Razali, Muhammad Rusyaidi Mohd. Ishar, Mohamad Izzuan Perkembangan sektor penghantaran makanan ke rumah melalui pembelian atas talian sepanjang pandemik Covid-19 di Malaysia |
title | Perkembangan sektor penghantaran makanan ke rumah melalui pembelian atas talian sepanjang pandemik Covid-19 di Malaysia |
title_full | Perkembangan sektor penghantaran makanan ke rumah melalui pembelian atas talian sepanjang pandemik Covid-19 di Malaysia |
title_fullStr | Perkembangan sektor penghantaran makanan ke rumah melalui pembelian atas talian sepanjang pandemik Covid-19 di Malaysia |
title_full_unstemmed | Perkembangan sektor penghantaran makanan ke rumah melalui pembelian atas talian sepanjang pandemik Covid-19 di Malaysia |
title_short | Perkembangan sektor penghantaran makanan ke rumah melalui pembelian atas talian sepanjang pandemik Covid-19 di Malaysia |
title_sort | perkembangan sektor penghantaran makanan ke rumah melalui pembelian atas talian sepanjang pandemik covid 19 di malaysia |
topic | HB Economic Theory HD Industries. Land use. Labor |
url | http://eprints.utm.my/97372/1/MuhammadRusyaidi2021_PerkembanganSektorPenghantaranMakanan.pdf |
work_keys_str_mv | AT zaharimuhammadzakwan perkembangansektorpenghantaranmakanankerumahmelaluipembelianatastaliansepanjangpandemikcovid19dimalaysia AT razalimuhammadrusyaidi perkembangansektorpenghantaranmakanankerumahmelaluipembelianatastaliansepanjangpandemikcovid19dimalaysia AT mohdisharmohamadizzuan perkembangansektorpenghantaranmakanankerumahmelaluipembelianatastaliansepanjangpandemikcovid19dimalaysia |