Orang kelainan upaya menurut perspektif Islam: Satu kefahaman untuk kaunselor - Anuar, Azzahrah (2014)
Orang kelainan upaya (OKU) merupakan kumpulan minoriti yang sering dilabel oleh sesetengah ahli masyarakat.Salah satu faktor yang boleh mempengaruhi sikap ahli masyarakat terhadap individu kelainan upaya adalah faktor agama, budaya atau kepercayaan masing-masing.Artikel ini akan mengupas kefahaman asas tentang hak dan tanggungjawab terhadap orang kelainan upaya (OKU) menurut perspektif Islam berdasarkan ajaran al-Quran dan sunnah dan hasil penulisan ahli cendiakawan atau ahli akademik Islam.Kesedaran tentang orang kelainan upaya dari sudut Islam adalah penting bagi kaunselor yang bekerja dengan klien OKU beragama Islam dan kefahaman ini merupakan ilmu tambahan bagi kaunselor yang terlibat dengan golongan OKU ini.