Pengaruh kepimpinan transformasi pengetua terhadap efikasi guru di tiga jenis sekolah menengah agama - Jaafar, Mohd Nor; Md Isa, Jazmi (2015)
Kajian ini bertujuan mengenalpasti hubungan kepemimpinan transformasi pengetua dengan efikasi kendiri guru-guru sekolah agama di negeri Kedah. Kajian juga bertujuan untuk mengenal pasti faktor-faktor dalam kepemimpinan transformasi seperti karisma, bertimbang rasa secara individu, merangsang intelek dan motivasi inspirasi yang paling kuat mempengaruhi pembolehubah bebas efikasi kendiri guru.Alat ukur efikasi kendiri guru menggunakan soal selidik Teacher Sense of Efficacy Scale (TSES) yang dibina oleh Tschannen-Moran dan Woolfolk Hoy (2001) yang mengandungi 12 soalan. Semua data dikumpuldari 607 responden merangkumi 16 buah SAR, 14 buah SABK dan 12 buahMaktab Mahmud.Keputusan analisis data melalui ujian korelasi Pearson dan analisis regresi linear berbilang Step wise menunjukkan tingkah laku kepemimpinan transformasi pengetua mempunyai hubungan yang signifikan dan sederhana dengan efikasi kendiri guru. Manakala hanya factor karisma pengetua dalam pembolehubah bebas kepemimpinan transformasi pengetua dilihat dominan dalam mempengaruhi efikasi kendiri guru berbanding factor bertimbang rasa secara individu, merangsang intelek dan motivasi inspirasi.