Mengenal pasti motif perlaksanaan ISO 1900: Kajian kes di Kolej Komuniti Gerik - Abd Latif, Muhammad Fikri; Saad, Rohaizah (2017)
Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji motif sesebuah organisasi itu melaksanakan Sistem Kualiti Berteraskan Islam, MS 1900. Ini adalah kerana kajian mengenai motif perlaksanaan MS 1900 masih di peringkat permulaan dan amat terhad. MS 1900 merupakan sebuah piawaian yang berlandaskan Syariah Islam. Data ini dikumpul bagi mengenal pasti objektif dan persoalan kajian.Kaedah temubual dan soalan berstruktur merupakan kaedah utama dalam penyelidikan ini dan ianya dilakukan di Kolej Komuniti Gerik.Hasil kajian ini menunjukkan bahawa motif utama MS 1900 dilaksanakan adalah untuk menegakkan pengurusan Islam berlandaskan Al-Quran dan Sunnah.Motif yang seterusnya adalah supaya gejala jenayah seperti penyelewengan dan rasuah dalam kalangan organisasi dapat dicegah dengan adanya pemantauan berskala dari pegawai syariah. Akhir sekali, tujuan perlaksanaan MS 1900 di Kolej Komuniti Gerik adalah untuk menyeimbangkan tugas dan kehidupan seharian pekerja dalam sesebuah organisasi.Oleh itu, dalam usaha untuk memuaskan kehendak pelanggan, pihak organisasi haruslah lebih mementingkan Syariah Islam dalam operasi mereka seterusnya memastikan barangan atau servis yang diterima oleh pelanggan merupakan daripada sumber yang mengikut Syariah Islam.