Materialisme dan keinginan membeli produk tiruan berjenama mewah - Ahmad, Intan Shafinaz (2017)
Materialisme adalah berkaitan dengan persepsi pengguna terhadap wang dan objek fizikal dan ia juga dikaitkan dengan pengguna yang bersemangat untuk memiliki objek berbentuk material.Penyelidik‐ penyelidik  terdahulu  cuba mengaitkan  pembelian  produk  berjenama mewah  tiruan  dengan  faktor materialisme pengguna dan mendapati, materialisme boleh mempengaruhi dan tidak mempengaruhi  pembelian  produk  tiruan  berjenama  mewah  tersebut.Walaupun  penyelidik‐penyelidik  terdahulu menggunakan  skala  materialisme  yang  berbeza‐beza  dalam  kajian  mereka  namun  tetap  gagal mendapat hasil yang konsisten dalam mengaitkan materialisme dengan keinginan membeli produk tiruan  berjenama  mewah.Oleh  yang  demikian,  tidak  dapat  diputuskan  adakah  pembelian  produk berjenama mewah tiruan adalah disebabkan oleh sifat materialistik pengguna. Daripada kajian lepas,  didapati  hasilan  yang  tidak  konsisten  ini  mungkin  disebabkan  oleh  bagaimana  materialisme  itu  dikonseptualkan. Hal ini kerana scholar yang berbeza mengkonseptual materialisme dengan cara yang berbeza.  Hasil dapatan yang tidak konsisten juga didakwa dipengaruhi oleh skala pengukuran yang digunakan. Selain itu, terdapat juga penyelidik yang mendakwa hasil dapatan yang  tidak konsisten mungkin disebabkan oleh latar belakang budaya yangberbeza bagi sesuatu masyarakat di sesebuah negara  yang  dikaji,  tahap  pendapatan  pengguna,  atau  penggunaan  skala ‘materialisme’  yang sebenarnya  mengukur  tahap  materialistik  pengguna  ke  atas  produk  berjenama  asli  dan  bukannya produk tiruan.Penyelidik mendakwa, ‘roh’ produk tiruan adalah tetap produk tiruan dan tidakakan  sama  dengan  ‘roh’  produk  asli.Maka  pengguna  produk  tiruan  sebenarnya  tidak  boleh  dianggap  sebagai seorang yang materialistik kerana mereka tahu setakat mana kemampuan mereka dan apa yang sebenarnya mereka miliki. Kajian ini akan membincangkan konsep materialisme dengan lebih mendalam dan mengaitkannya dengan pembelian produk tiruan berjenama mewah.