Gelagat kewangan dan kesejahteraan kewangan: Dari perspektif pelajar universiti - Mohd Noor, Madihah; Low, Kah Choon (2020)
Pelajar universiti sering dijadikan ukuran untuk menilai tahap kesejahteraan kewangan kerana mereka tergolong dalam kalangan emerging adults yang akan menguruskan kewangan mereka tanpa bantuan penuh ibu bapa. Keadaan kewangan yang tidak memuaskan dalam kalangan pelajar adalah berpunca daripada gelagat mereka dalam menguruskan sumber kewangan yang terhad. Maka, kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti hubungan antara gelagat kewangan dan kesejahteraan kewangan dalam kalangan pelajar universiti. Kajian ini menggunakan kaedah kuantitatif dan soal selidik sebagai instrumen kajian. Setelah dibuat saringan data, seramai 305 responden digunakan untuk tujuan analisis dengan menggunakan analisis korelasi Pearson dan regresi linear mudah. Hasil dapatan kajian menunjukkan bahawa terdapat hubungan yang positif dan signifikan di antara gelagat kewangan dan kesejahteraan kewangan. Kajian ini menyumbang dari segi pendedahan maklumat kepada pembuat dasar tentang kepentingan faktor gelagat dalam meningkatkan kesejahteraan kewangan pelajar universiti. Hal ini juga akan membantu para akademik untuk merangka satu model kesejahteraan kewangan yang lebih holistik dan berkesan.