Teknologi maklumat penjana pembangunan modal insan melalui pendidikan - Mat, Ab Wahab; Ramli, Azahari; Mohd Hussain, Fadzil; Ahmad Shakir, Khairunnisak (2009)
Manusia merupakan aset yang amat berharga kepada organisasi dan negara. Ia juga menjadi peneraju kepada penghasilan inovasi dan pengeluaran produk dan perkhidmatan organisasi dan amat penting untuk pembangunan dan kemajuan sesebuah negara. Manusia menjadi begitu berharga dan penting disebabkan oleh faktor modal insan yang ada padanya. Modal insan merupakan kombinasi pengetahuan, pengalaman dan kompetensi yang ada pada seseorang individu tersebut dapat dibangunkan potensinya melalui pendidikan. Oleh sebab itu, pendidikan dijadikan sebagai satu agenda utama dalam pembangunan sesebuah negara. Untuk mempertingkatkan lagi keberkesanan pendidikan yang diberikan kepada warganegara, kerajaan telah mengorak langkah untuk mengintegrasikan teknologi maklumat dalam sistem pendidikan masing-masing. Teknologi maklumat diyakini dapat memberikan nilai tambah yang signifikan kepada keberkesanan pendidikan kepada pelajar. Untuk ke arah keberkesanan perlaksanaan teknologi maklumat dalam pendidikan, kertas ini cuba mengupas elemen-elemen penting yang perlu diketahui untuk menuju ke arah tersebut.