Methodology of Hukm Deduction for Islamic Finance between the Practices Adopted in Malaysian and Middle Eastern Financial System - Mohamed Naim, Asmadi (Academy of Islamic Studies, Universiti Malaya, 2006)
Artikel ini mengkaji perbandingan metod istinbat hukm di kalangan ulama-ulama Timur Tengah berbanding ulama-ulama tempatan. Kajian ini berupaya mengkaji kenapakah sesetengah produk-produk kewangan tempatan telah ditolak oleh ulama-ulama Timur Tengah. Untuk membincangkan perbezaan metod ini, kajian ini menggunakan bay al-’inah sebagai konsep rujukan. Dapatan kajian ini mendapati bahawa sedikit perubahan perlu dilakukan terhadap metod ulama-ulama tempatan sekiranya mereka mahu produk-produk tempatan lebih diterima dan ’lebih bertepatan’ dengan kehendak Islam. Artikel ini menyimpulkan beberapa cadangan terhadap metod tempatan supaya disesuaikan dengan pandangan dari Timur Tengah. Penerimaan terhadap cadangan ini dijangka mampu menjadikan produk kewangan Islam tempatan diterima oleh pelabur global