Pembangunan komuniti: Dasar, konsep, strategi dan isu di Malaysia - Salleh, Dani (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2004)
Salah satu aspek yang penting dalam pembentukan kualiti kehidupan yang lebih baik dan masyarakat yang dinamik dan bersepadu ialah peruntukan aspek perancangan untuk kemudahan masyarakat yang bersesuaian, bersepadu dan mencukupi. Penekanan di peringkat perancangan amat penting untuk memastikan kejayaan penyediaan kemudahan komuniti ini. Perancangan yang efisien dan efektif bukan sahaja dapat menyediakan komuniti setempat dengan kemudahan, tetapi aspek matlamat perancangan kemudahan ini perlu berasaskan kepada ciri atau faktor kebolehsampaian (asessibility), kesepaduan (intergration), saling melengkapi (compelement to each components), tahap penerimaan dengan taraf sosioekonomi, sosiobudaya dan sosiopolitik dan memenuhi matlamat pembangunan setempat. Penyediaan kemudahan komuniti yang terancang akan membantu interaksi di kalangan ahli masyarakat setempat yang meliputi pelbagai bangsa serta membawa persekitaran pendidikan, pengetahuan, rekreasi di samping berupaya memupuk persekitaran untuk suatu masyarakat yang bersikap positif dan aktif serta progresif. Secara umumnya perancangan kemudahan masyarakat yang mencukupi dan efektif - berupaya mewujudkan suatu suasana yang bersesuaian untuk kehidupan berkomuniti, bekerja dan beriadah.