Simbolisme alam fizikal: Membaca simbol lautan dalam pantun melayu - Ab Rahman, Mohamad Azmi (Sekolah Bahasa dan Pemikiran Saintifik, UUM, 1991)
Kertas ini merupakan usaha permulaan untuk membincang dan mendalami simbolisme dalam pantun melayu. Aspek simbolisme dalam pantun begitu luas ruang lingkupnya tetapi untuk kertas ini, saya memilih simbol alam fizikal sebagai bahan perbincangan ringkas.