Analisis gelatin dan kajian permukaan gel /

Gelatin merupakan sejenis 'protein terbitan' yang tidak wujud semulajaditetapi boleh diperolehi daripada protein induknya iaitu kolagen. Gelatinmerupakan biopolimer yang paling unik kerana kebolehannya membentuk gelyang berbalik secara terma. Gelatin-gelatin yang dikaji ialah gelatin bovin...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: 230406 Mohd. Rais Mohamed
Format:
Published: Sekudai : UTM, 1994
Subjects:
_version_ 1796692679310966784
author 230406 Mohd. Rais Mohamed
author_facet 230406 Mohd. Rais Mohamed
author_sort 230406 Mohd. Rais Mohamed
collection OCEAN
description Gelatin merupakan sejenis 'protein terbitan' yang tidak wujud semulajaditetapi boleh diperolehi daripada protein induknya iaitu kolagen. Gelatinmerupakan biopolimer yang paling unik kerana kebolehannya membentuk gelyang berbalik secara terma. Gelatin-gelatin yang dikaji ialah gelatin bovina, porkina dan jenama Davis, MGM dan Cimi. Pencirian dibuat berdasarkanspektrum inframerah dan didapati gelatin adalah sejenis protein. Analisistermogravimetri menunjukkan kestabilan terma bagi gelatin-gelatin menyamai satu sama lain. Ciri permukaan gel turut dikaji dengan mendapatkan nilaimodulus Young(E) dan persamaan garis yang sesuai bagi setiap gelatin.Didapati nilai modulus Young(E) bagi pelbagai gelatin tersebut adalah di antara 2.36-33.31 x 10-3 Pascal dengan jumlah ikatan hidrogen per molekuldiantara 0.07-0.49. Persamaan umum garis bagi setiap gelatin adalah; E = 1/a(C-b)2 -cdengan E = modulus Young, C = kepekatan dan a, b dan C = pemalar.
first_indexed 2024-03-05T00:12:08Z
format
id KOHA-OAI-TEST:234219
institution Universiti Teknologi Malaysia - OCEAN
last_indexed 2024-03-05T00:12:08Z
publishDate 1994
publisher Sekudai : UTM,
record_format dspace
spelling KOHA-OAI-TEST:2342192020-12-19T17:07:05ZAnalisis gelatin dan kajian permukaan gel / 230406 Mohd. Rais Mohamed Sekudai : UTM,1994Gelatin merupakan sejenis 'protein terbitan' yang tidak wujud semulajaditetapi boleh diperolehi daripada protein induknya iaitu kolagen. Gelatinmerupakan biopolimer yang paling unik kerana kebolehannya membentuk gelyang berbalik secara terma. Gelatin-gelatin yang dikaji ialah gelatin bovina, porkina dan jenama Davis, MGM dan Cimi. Pencirian dibuat berdasarkanspektrum inframerah dan didapati gelatin adalah sejenis protein. Analisistermogravimetri menunjukkan kestabilan terma bagi gelatin-gelatin menyamai satu sama lain. Ciri permukaan gel turut dikaji dengan mendapatkan nilaimodulus Young(E) dan persamaan garis yang sesuai bagi setiap gelatin.Didapati nilai modulus Young(E) bagi pelbagai gelatin tersebut adalah di antara 2.36-33.31 x 10-3 Pascal dengan jumlah ikatan hidrogen per molekuldiantara 0.07-0.49. Persamaan umum garis bagi setiap gelatin adalah; E = 1/a(C-b)2 -cdengan E = modulus Young, C = kepekatan dan a, b dan C = pemalar.Kertas projek (Sarjana Muda Sains dan Komputer serta Pendidikan (Kimia)) - Universiti Teknologi Malaysia, 1994Gelatin merupakan sejenis 'protein terbitan' yang tidak wujud semulajaditetapi boleh diperolehi daripada protein induknya iaitu kolagen. Gelatinmerupakan biopolimer yang paling unik kerana kebolehannya membentuk gelyang berbalik secara terma. Gelatin-gelatin yang dikaji ialah gelatin bovina, porkina dan jenama Davis, MGM dan Cimi. Pencirian dibuat berdasarkanspektrum inframerah dan didapati gelatin adalah sejenis protein. Analisistermogravimetri menunjukkan kestabilan terma bagi gelatin-gelatin menyamai satu sama lain. Ciri permukaan gel turut dikaji dengan mendapatkan nilaimodulus Young(E) dan persamaan garis yang sesuai bagi setiap gelatin.Didapati nilai modulus Young(E) bagi pelbagai gelatin tersebut adalah di antara 2.36-33.31 x 10-3 Pascal dengan jumlah ikatan hidrogen per molekuldiantara 0.07-0.49. Persamaan umum garis bagi setiap gelatin adalah; E = 1/a(C-b)2 -cdengan E = modulus Young, C = kepekatan dan a, b dan C = pemalar.PRZSLGelatinCollagenColloids
spellingShingle Gelatin
Collagen
Colloids
230406 Mohd. Rais Mohamed
Analisis gelatin dan kajian permukaan gel /
title Analisis gelatin dan kajian permukaan gel /
title_full Analisis gelatin dan kajian permukaan gel /
title_fullStr Analisis gelatin dan kajian permukaan gel /
title_full_unstemmed Analisis gelatin dan kajian permukaan gel /
title_short Analisis gelatin dan kajian permukaan gel /
title_sort analisis gelatin dan kajian permukaan gel
topic Gelatin
Collagen
Colloids
work_keys_str_mv AT 230406mohdraismohamed analisisgelatindankajianpermukaangel