Analisis gelatin dan kajian permukaan gel /
Gelatin merupakan sejenis 'protein terbitan' yang tidak wujud semulajaditetapi boleh diperolehi daripada protein induknya iaitu kolagen. Gelatinmerupakan biopolimer yang paling unik kerana kebolehannya membentuk gelyang berbalik secara terma. Gelatin-gelatin yang dikaji ialah gelatin bovin...
Main Author: | |
---|---|
Format: | |
Published: |
Sekudai : UTM,
1994
|
Subjects: |
_version_ | 1796692679310966784 |
---|---|
author | 230406 Mohd. Rais Mohamed |
author_facet | 230406 Mohd. Rais Mohamed |
author_sort | 230406 Mohd. Rais Mohamed |
collection | OCEAN |
description | Gelatin merupakan sejenis 'protein terbitan' yang tidak wujud semulajaditetapi boleh diperolehi daripada protein induknya iaitu kolagen. Gelatinmerupakan biopolimer yang paling unik kerana kebolehannya membentuk gelyang berbalik secara terma. Gelatin-gelatin yang dikaji ialah gelatin bovina, porkina dan jenama Davis, MGM dan Cimi. Pencirian dibuat berdasarkanspektrum inframerah dan didapati gelatin adalah sejenis protein. Analisistermogravimetri menunjukkan kestabilan terma bagi gelatin-gelatin menyamai satu sama lain. Ciri permukaan gel turut dikaji dengan mendapatkan nilaimodulus Young(E) dan persamaan garis yang sesuai bagi setiap gelatin.Didapati nilai modulus Young(E) bagi pelbagai gelatin tersebut adalah di antara 2.36-33.31 x 10-3 Pascal dengan jumlah ikatan hidrogen per molekuldiantara 0.07-0.49. Persamaan umum garis bagi setiap gelatin adalah; E = 1/a(C-b)2 -cdengan E = modulus Young, C = kepekatan dan a, b dan C = pemalar. |
first_indexed | 2024-03-05T00:12:08Z |
format | |
id | KOHA-OAI-TEST:234219 |
institution | Universiti Teknologi Malaysia - OCEAN |
last_indexed | 2024-03-05T00:12:08Z |
publishDate | 1994 |
publisher | Sekudai : UTM, |
record_format | dspace |
spelling | KOHA-OAI-TEST:2342192020-12-19T17:07:05ZAnalisis gelatin dan kajian permukaan gel / 230406 Mohd. Rais Mohamed Sekudai : UTM,1994Gelatin merupakan sejenis 'protein terbitan' yang tidak wujud semulajaditetapi boleh diperolehi daripada protein induknya iaitu kolagen. Gelatinmerupakan biopolimer yang paling unik kerana kebolehannya membentuk gelyang berbalik secara terma. Gelatin-gelatin yang dikaji ialah gelatin bovina, porkina dan jenama Davis, MGM dan Cimi. Pencirian dibuat berdasarkanspektrum inframerah dan didapati gelatin adalah sejenis protein. Analisistermogravimetri menunjukkan kestabilan terma bagi gelatin-gelatin menyamai satu sama lain. Ciri permukaan gel turut dikaji dengan mendapatkan nilaimodulus Young(E) dan persamaan garis yang sesuai bagi setiap gelatin.Didapati nilai modulus Young(E) bagi pelbagai gelatin tersebut adalah di antara 2.36-33.31 x 10-3 Pascal dengan jumlah ikatan hidrogen per molekuldiantara 0.07-0.49. Persamaan umum garis bagi setiap gelatin adalah; E = 1/a(C-b)2 -cdengan E = modulus Young, C = kepekatan dan a, b dan C = pemalar.Kertas projek (Sarjana Muda Sains dan Komputer serta Pendidikan (Kimia)) - Universiti Teknologi Malaysia, 1994Gelatin merupakan sejenis 'protein terbitan' yang tidak wujud semulajaditetapi boleh diperolehi daripada protein induknya iaitu kolagen. Gelatinmerupakan biopolimer yang paling unik kerana kebolehannya membentuk gelyang berbalik secara terma. Gelatin-gelatin yang dikaji ialah gelatin bovina, porkina dan jenama Davis, MGM dan Cimi. Pencirian dibuat berdasarkanspektrum inframerah dan didapati gelatin adalah sejenis protein. Analisistermogravimetri menunjukkan kestabilan terma bagi gelatin-gelatin menyamai satu sama lain. Ciri permukaan gel turut dikaji dengan mendapatkan nilaimodulus Young(E) dan persamaan garis yang sesuai bagi setiap gelatin.Didapati nilai modulus Young(E) bagi pelbagai gelatin tersebut adalah di antara 2.36-33.31 x 10-3 Pascal dengan jumlah ikatan hidrogen per molekuldiantara 0.07-0.49. Persamaan umum garis bagi setiap gelatin adalah; E = 1/a(C-b)2 -cdengan E = modulus Young, C = kepekatan dan a, b dan C = pemalar.PRZSLGelatinCollagenColloids |
spellingShingle | Gelatin Collagen Colloids 230406 Mohd. Rais Mohamed Analisis gelatin dan kajian permukaan gel / |
title | Analisis gelatin dan kajian permukaan gel / |
title_full | Analisis gelatin dan kajian permukaan gel / |
title_fullStr | Analisis gelatin dan kajian permukaan gel / |
title_full_unstemmed | Analisis gelatin dan kajian permukaan gel / |
title_short | Analisis gelatin dan kajian permukaan gel / |
title_sort | analisis gelatin dan kajian permukaan gel |
topic | Gelatin Collagen Colloids |
work_keys_str_mv | AT 230406mohdraismohamed analisisgelatindankajianpermukaangel |