Summary: | Projek penyelidikan ini bertujuan untuk mengkaji perubahan sifat-sifat fizikal minyak-minyak sayuran dengan suhu. Di samping itu, sifat-sifat fizikal bagi minyak-minyak sayuran juga dibandingkan. Sifat fizikal yang dikaji ialah ketumpatan dan kelikatan. Perubahan ketumpatan dan kelikatan minyak-minyak sayuran pada suhu 30C ke 70C telah dikaji. Penyelidikan ini menunjukkan bahawa ketumpatan dan kelikatan minyak-minyak sayuran menurun dengan suhu. Hubungan linear antara kelikatan dan suhu diberi oleh persamaan log kelikatan =a + 10 b(suhu)-3. Didapati minyak kacang soya mempunyai ketumpatan yang paling tinggi diikuti dengan minyak jagung, minyak kelapa sawit dan minyak kacang tanah mempunyai ketumpatan yang paling rendah. Sebaliknya, minyak kelapa sawit mempunyai kelikatan yang paling tinggi, diikuti dengan minyak kacang tanah,minyak jagung dan minyak kacang soya.
|