Perubahan sifat-sifat fizik minyak sayuran dengan suhu /
Projek penyelidikan ini bertujuan untuk mengkaji perubahan sifat-sifat fizikal minyak-minyak sayuran dengan suhu. Di samping itu, sifat-sifat fizikal bagi minyak-minyak sayuran juga dibandingkan. Sifat fizikal yang dikaji ialah ketumpatan dan kelikatan. Perubahan ketumpatan dan kelikatan minyak-miny...
मुख्य लेखक: | |
---|---|
स्वरूप: | |
भाषा: | may |
प्रकाशित: |
Kuala Lumpur : Universiti Teknologi Malaysia,
1991
|
विषय: |
_version_ | 1826359755429380096 |
---|---|
author | 333783 Tan, Lee Sock |
author_facet | 333783 Tan, Lee Sock |
author_sort | 333783 Tan, Lee Sock |
collection | OCEAN |
description | Projek penyelidikan ini bertujuan untuk mengkaji perubahan sifat-sifat fizikal minyak-minyak sayuran dengan suhu. Di samping itu, sifat-sifat fizikal bagi minyak-minyak sayuran juga dibandingkan. Sifat fizikal yang dikaji ialah ketumpatan dan kelikatan. Perubahan ketumpatan dan kelikatan minyak-minyak sayuran pada suhu 30C ke 70C telah dikaji. Penyelidikan ini menunjukkan bahawa ketumpatan dan kelikatan minyak-minyak sayuran menurun dengan suhu. Hubungan linear antara kelikatan dan suhu diberi oleh persamaan log kelikatan =a + 10 b(suhu)-3. Didapati minyak kacang soya mempunyai ketumpatan yang paling tinggi diikuti dengan minyak jagung, minyak kelapa sawit dan minyak kacang tanah mempunyai ketumpatan yang paling rendah. Sebaliknya, minyak kelapa sawit mempunyai kelikatan yang paling tinggi, diikuti dengan minyak kacang tanah,minyak jagung dan minyak kacang soya. |
first_indexed | 2024-03-04T13:40:25Z |
format | |
id | KOHA-OAI-TEST:24004 |
institution | Universiti Teknologi Malaysia - OCEAN |
language | may |
last_indexed | 2024-03-04T13:40:25Z |
publishDate | 1991 |
publisher | Kuala Lumpur : Universiti Teknologi Malaysia, |
record_format | dspace |
spelling | KOHA-OAI-TEST:240042020-12-19T16:56:10ZPerubahan sifat-sifat fizik minyak sayuran dengan suhu / 333783 Tan, Lee Sock Kuala Lumpur : Universiti Teknologi Malaysia,1991mayProjek penyelidikan ini bertujuan untuk mengkaji perubahan sifat-sifat fizikal minyak-minyak sayuran dengan suhu. Di samping itu, sifat-sifat fizikal bagi minyak-minyak sayuran juga dibandingkan. Sifat fizikal yang dikaji ialah ketumpatan dan kelikatan. Perubahan ketumpatan dan kelikatan minyak-minyak sayuran pada suhu 30C ke 70C telah dikaji. Penyelidikan ini menunjukkan bahawa ketumpatan dan kelikatan minyak-minyak sayuran menurun dengan suhu. Hubungan linear antara kelikatan dan suhu diberi oleh persamaan log kelikatan =a + 10 b(suhu)-3. Didapati minyak kacang soya mempunyai ketumpatan yang paling tinggi diikuti dengan minyak jagung, minyak kelapa sawit dan minyak kacang tanah mempunyai ketumpatan yang paling rendah. Sebaliknya, minyak kelapa sawit mempunyai kelikatan yang paling tinggi, diikuti dengan minyak kacang tanah,minyak jagung dan minyak kacang soya.Kertas projek (Sarjana Muda Kejuruteraan Kimia) - Universiti Teknologi Malaysia, 1991Projek penyelidikan ini bertujuan untuk mengkaji perubahan sifat-sifat fizikal minyak-minyak sayuran dengan suhu. Di samping itu, sifat-sifat fizikal bagi minyak-minyak sayuran juga dibandingkan. Sifat fizikal yang dikaji ialah ketumpatan dan kelikatan. Perubahan ketumpatan dan kelikatan minyak-minyak sayuran pada suhu 30C ke 70C telah dikaji. Penyelidikan ini menunjukkan bahawa ketumpatan dan kelikatan minyak-minyak sayuran menurun dengan suhu. Hubungan linear antara kelikatan dan suhu diberi oleh persamaan log kelikatan =a + 10 b(suhu)-3. Didapati minyak kacang soya mempunyai ketumpatan yang paling tinggi diikuti dengan minyak jagung, minyak kelapa sawit dan minyak kacang tanah mempunyai ketumpatan yang paling rendah. Sebaliknya, minyak kelapa sawit mempunyai kelikatan yang paling tinggi, diikuti dengan minyak kacang tanah,minyak jagung dan minyak kacang soya.50PRZSLOils and fats |
spellingShingle | Oils and fats 333783 Tan, Lee Sock Perubahan sifat-sifat fizik minyak sayuran dengan suhu / |
title | Perubahan sifat-sifat fizik minyak sayuran dengan suhu / |
title_full | Perubahan sifat-sifat fizik minyak sayuran dengan suhu / |
title_fullStr | Perubahan sifat-sifat fizik minyak sayuran dengan suhu / |
title_full_unstemmed | Perubahan sifat-sifat fizik minyak sayuran dengan suhu / |
title_short | Perubahan sifat-sifat fizik minyak sayuran dengan suhu / |
title_sort | perubahan sifat sifat fizik minyak sayuran dengan suhu |
topic | Oils and fats |
work_keys_str_mv | AT 333783tanleesock perubahansifatsifatfizikminyaksayurandengansuhu |