Perubahan sifat-sifat fizik minyak sayuran dengan suhu /

Projek penyelidikan ini bertujuan untuk mengkaji perubahan sifat-sifat fizikal minyak-minyak sayuran dengan suhu. Di samping itu, sifat-sifat fizikal bagi minyak-minyak sayuran juga dibandingkan. Sifat fizikal yang dikaji ialah ketumpatan dan kelikatan. Perubahan ketumpatan dan kelikatan minyak-miny...

पूर्ण विवरण

ग्रंथसूची विवरण
मुख्य लेखक: 333783 Tan, Lee Sock
स्वरूप:
भाषा:may
प्रकाशित: Kuala Lumpur : Universiti Teknologi Malaysia, 1991
विषय:
_version_ 1826359755429380096
author 333783 Tan, Lee Sock
author_facet 333783 Tan, Lee Sock
author_sort 333783 Tan, Lee Sock
collection OCEAN
description Projek penyelidikan ini bertujuan untuk mengkaji perubahan sifat-sifat fizikal minyak-minyak sayuran dengan suhu. Di samping itu, sifat-sifat fizikal bagi minyak-minyak sayuran juga dibandingkan. Sifat fizikal yang dikaji ialah ketumpatan dan kelikatan. Perubahan ketumpatan dan kelikatan minyak-minyak sayuran pada suhu 30C ke 70C telah dikaji. Penyelidikan ini menunjukkan bahawa ketumpatan dan kelikatan minyak-minyak sayuran menurun dengan suhu. Hubungan linear antara kelikatan dan suhu diberi oleh persamaan log kelikatan =a + 10 b(suhu)-3. Didapati minyak kacang soya mempunyai ketumpatan yang paling tinggi diikuti dengan minyak jagung, minyak kelapa sawit dan minyak kacang tanah mempunyai ketumpatan yang paling rendah. Sebaliknya, minyak kelapa sawit mempunyai kelikatan yang paling tinggi, diikuti dengan minyak kacang tanah,minyak jagung dan minyak kacang soya.
first_indexed 2024-03-04T13:40:25Z
format
id KOHA-OAI-TEST:24004
institution Universiti Teknologi Malaysia - OCEAN
language may
last_indexed 2024-03-04T13:40:25Z
publishDate 1991
publisher Kuala Lumpur : Universiti Teknologi Malaysia,
record_format dspace
spelling KOHA-OAI-TEST:240042020-12-19T16:56:10ZPerubahan sifat-sifat fizik minyak sayuran dengan suhu / 333783 Tan, Lee Sock Kuala Lumpur : Universiti Teknologi Malaysia,1991mayProjek penyelidikan ini bertujuan untuk mengkaji perubahan sifat-sifat fizikal minyak-minyak sayuran dengan suhu. Di samping itu, sifat-sifat fizikal bagi minyak-minyak sayuran juga dibandingkan. Sifat fizikal yang dikaji ialah ketumpatan dan kelikatan. Perubahan ketumpatan dan kelikatan minyak-minyak sayuran pada suhu 30C ke 70C telah dikaji. Penyelidikan ini menunjukkan bahawa ketumpatan dan kelikatan minyak-minyak sayuran menurun dengan suhu. Hubungan linear antara kelikatan dan suhu diberi oleh persamaan log kelikatan =a + 10 b(suhu)-3. Didapati minyak kacang soya mempunyai ketumpatan yang paling tinggi diikuti dengan minyak jagung, minyak kelapa sawit dan minyak kacang tanah mempunyai ketumpatan yang paling rendah. Sebaliknya, minyak kelapa sawit mempunyai kelikatan yang paling tinggi, diikuti dengan minyak kacang tanah,minyak jagung dan minyak kacang soya.Kertas projek (Sarjana Muda Kejuruteraan Kimia) - Universiti Teknologi Malaysia, 1991Projek penyelidikan ini bertujuan untuk mengkaji perubahan sifat-sifat fizikal minyak-minyak sayuran dengan suhu. Di samping itu, sifat-sifat fizikal bagi minyak-minyak sayuran juga dibandingkan. Sifat fizikal yang dikaji ialah ketumpatan dan kelikatan. Perubahan ketumpatan dan kelikatan minyak-minyak sayuran pada suhu 30C ke 70C telah dikaji. Penyelidikan ini menunjukkan bahawa ketumpatan dan kelikatan minyak-minyak sayuran menurun dengan suhu. Hubungan linear antara kelikatan dan suhu diberi oleh persamaan log kelikatan =a + 10 b(suhu)-3. Didapati minyak kacang soya mempunyai ketumpatan yang paling tinggi diikuti dengan minyak jagung, minyak kelapa sawit dan minyak kacang tanah mempunyai ketumpatan yang paling rendah. Sebaliknya, minyak kelapa sawit mempunyai kelikatan yang paling tinggi, diikuti dengan minyak kacang tanah,minyak jagung dan minyak kacang soya.50PRZSLOils and fats
spellingShingle Oils and fats
333783 Tan, Lee Sock
Perubahan sifat-sifat fizik minyak sayuran dengan suhu /
title Perubahan sifat-sifat fizik minyak sayuran dengan suhu /
title_full Perubahan sifat-sifat fizik minyak sayuran dengan suhu /
title_fullStr Perubahan sifat-sifat fizik minyak sayuran dengan suhu /
title_full_unstemmed Perubahan sifat-sifat fizik minyak sayuran dengan suhu /
title_short Perubahan sifat-sifat fizik minyak sayuran dengan suhu /
title_sort perubahan sifat sifat fizik minyak sayuran dengan suhu
topic Oils and fats
work_keys_str_mv AT 333783tanleesock perubahansifatsifatfizikminyaksayurandengansuhu