Kesan suhu ke atas penstoran isirong sawit /

Asid lemak bebas merupakan faktor yang penting dalam menentukan kualiti minyak sawit dan minyak isirong sawit. Memandangkan kadar asid lemak bebas ini boleh meningkat dari masa ke semasa sejak mula buah kelapa sawit itu dituai lagi. Maka satu cara penstoran yang sesuai perlu diadakan bagi mengawal p...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: 393768 Mohd. Ishak Said
Format:
Published: Skudai : Universiti Teknologi Malaysia, 1990
Subjects:
Description
Summary:Asid lemak bebas merupakan faktor yang penting dalam menentukan kualiti minyak sawit dan minyak isirong sawit. Memandangkan kadar asid lemak bebas ini boleh meningkat dari masa ke semasa sejak mula buah kelapa sawit itu dituai lagi. Maka satu cara penstoran yang sesuai perlu diadakan bagi mengawal peningkatan asid lemak bebas ini sebelum ianya diproses. Projek penyelidikan ini telah dijalankan bagi mencari suhi yang sesuai bagi mengawal peningkatkan asid lemak bebas semasa penstorannya. Melalui penyelidikan ini didapati suhu merupakan faktor yang baik untuk mengawal peningkatan asid lemak bebas itu. Pada suhu 60 C di dapati sesuai untuk mengawal peningkatan dengan memenuhi had kualiti. Kandungan asid lemak bebas isirong hanya 3.5% sahaja selepas ianya distorankan selama 6 minggu.