Kesan suhu ke atas penstoran isirong sawit /

Asid lemak bebas merupakan faktor yang penting dalam menentukan kualiti minyak sawit dan minyak isirong sawit. Memandangkan kadar asid lemak bebas ini boleh meningkat dari masa ke semasa sejak mula buah kelapa sawit itu dituai lagi. Maka satu cara penstoran yang sesuai perlu diadakan bagi mengawal p...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: 393768 Mohd. Ishak Said
Format:
Published: Skudai : Universiti Teknologi Malaysia, 1990
Subjects:
_version_ 1796649695042338816
author 393768 Mohd. Ishak Said
author_facet 393768 Mohd. Ishak Said
author_sort 393768 Mohd. Ishak Said
collection OCEAN
description Asid lemak bebas merupakan faktor yang penting dalam menentukan kualiti minyak sawit dan minyak isirong sawit. Memandangkan kadar asid lemak bebas ini boleh meningkat dari masa ke semasa sejak mula buah kelapa sawit itu dituai lagi. Maka satu cara penstoran yang sesuai perlu diadakan bagi mengawal peningkatan asid lemak bebas ini sebelum ianya diproses. Projek penyelidikan ini telah dijalankan bagi mencari suhi yang sesuai bagi mengawal peningkatkan asid lemak bebas semasa penstorannya. Melalui penyelidikan ini didapati suhu merupakan faktor yang baik untuk mengawal peningkatan asid lemak bebas itu. Pada suhu 60 C di dapati sesuai untuk mengawal peningkatan dengan memenuhi had kualiti. Kandungan asid lemak bebas isirong hanya 3.5% sahaja selepas ianya distorankan selama 6 minggu.
first_indexed 2024-03-04T13:40:33Z
format
id KOHA-OAI-TEST:24048
institution Universiti Teknologi Malaysia - OCEAN
last_indexed 2024-03-04T13:40:33Z
publishDate 1990
publisher Skudai : Universiti Teknologi Malaysia,
record_format dspace
spelling KOHA-OAI-TEST:240482020-12-19T16:56:11ZKesan suhu ke atas penstoran isirong sawit / 393768 Mohd. Ishak Said Skudai : Universiti Teknologi Malaysia,1990Asid lemak bebas merupakan faktor yang penting dalam menentukan kualiti minyak sawit dan minyak isirong sawit. Memandangkan kadar asid lemak bebas ini boleh meningkat dari masa ke semasa sejak mula buah kelapa sawit itu dituai lagi. Maka satu cara penstoran yang sesuai perlu diadakan bagi mengawal peningkatan asid lemak bebas ini sebelum ianya diproses. Projek penyelidikan ini telah dijalankan bagi mencari suhi yang sesuai bagi mengawal peningkatkan asid lemak bebas semasa penstorannya. Melalui penyelidikan ini didapati suhu merupakan faktor yang baik untuk mengawal peningkatan asid lemak bebas itu. Pada suhu 60 C di dapati sesuai untuk mengawal peningkatan dengan memenuhi had kualiti. Kandungan asid lemak bebas isirong hanya 3.5% sahaja selepas ianya distorankan selama 6 minggu.Kertas Projek (Sarjana Muda Kejuruteraan Kimia) - Universiti Teknologi Malaysia, 1990Asid lemak bebas merupakan faktor yang penting dalam menentukan kualiti minyak sawit dan minyak isirong sawit. Memandangkan kadar asid lemak bebas ini boleh meningkat dari masa ke semasa sejak mula buah kelapa sawit itu dituai lagi. Maka satu cara penstoran yang sesuai perlu diadakan bagi mengawal peningkatan asid lemak bebas ini sebelum ianya diproses. Projek penyelidikan ini telah dijalankan bagi mencari suhi yang sesuai bagi mengawal peningkatkan asid lemak bebas semasa penstorannya. Melalui penyelidikan ini didapati suhu merupakan faktor yang baik untuk mengawal peningkatan asid lemak bebas itu. Pada suhu 60 C di dapati sesuai untuk mengawal peningkatan dengan memenuhi had kualiti. Kandungan asid lemak bebas isirong hanya 3.5% sahaja selepas ianya distorankan selama 6 minggu.50PRZSLPalm oilPalm oil
spellingShingle Palm oil
Palm oil
393768 Mohd. Ishak Said
Kesan suhu ke atas penstoran isirong sawit /
title Kesan suhu ke atas penstoran isirong sawit /
title_full Kesan suhu ke atas penstoran isirong sawit /
title_fullStr Kesan suhu ke atas penstoran isirong sawit /
title_full_unstemmed Kesan suhu ke atas penstoran isirong sawit /
title_short Kesan suhu ke atas penstoran isirong sawit /
title_sort kesan suhu ke atas penstoran isirong sawit
topic Palm oil
Palm oil
work_keys_str_mv AT 393768mohdishaksaid kesansuhukeataspenstoranisirongsawit