Kesan suhu ke atas penstoran isirong sawit /
Asid lemak bebas merupakan faktor yang penting dalam menentukan kualiti minyak sawit dan minyak isirong sawit. Memandangkan kadar asid lemak bebas ini boleh meningkat dari masa ke semasa sejak mula buah kelapa sawit itu dituai lagi. Maka satu cara penstoran yang sesuai perlu diadakan bagi mengawal p...
Main Author: | |
---|---|
Format: | |
Published: |
Skudai : Universiti Teknologi Malaysia,
1990
|
Subjects: |
_version_ | 1796649695042338816 |
---|---|
author | 393768 Mohd. Ishak Said |
author_facet | 393768 Mohd. Ishak Said |
author_sort | 393768 Mohd. Ishak Said |
collection | OCEAN |
description | Asid lemak bebas merupakan faktor yang penting dalam menentukan kualiti minyak sawit dan minyak isirong sawit. Memandangkan kadar asid lemak bebas ini boleh meningkat dari masa ke semasa sejak mula buah kelapa sawit itu dituai lagi. Maka satu cara penstoran yang sesuai perlu diadakan bagi mengawal peningkatan asid lemak bebas ini sebelum ianya diproses. Projek penyelidikan ini telah dijalankan bagi mencari suhi yang sesuai bagi mengawal peningkatkan asid lemak bebas semasa penstorannya. Melalui penyelidikan ini didapati suhu merupakan faktor yang baik untuk mengawal peningkatan asid lemak bebas itu. Pada suhu 60 C di dapati sesuai untuk mengawal peningkatan dengan memenuhi had kualiti. Kandungan asid lemak bebas isirong hanya 3.5% sahaja selepas ianya distorankan selama 6 minggu. |
first_indexed | 2024-03-04T13:40:33Z |
format | |
id | KOHA-OAI-TEST:24048 |
institution | Universiti Teknologi Malaysia - OCEAN |
last_indexed | 2024-03-04T13:40:33Z |
publishDate | 1990 |
publisher | Skudai : Universiti Teknologi Malaysia, |
record_format | dspace |
spelling | KOHA-OAI-TEST:240482020-12-19T16:56:11ZKesan suhu ke atas penstoran isirong sawit / 393768 Mohd. Ishak Said Skudai : Universiti Teknologi Malaysia,1990Asid lemak bebas merupakan faktor yang penting dalam menentukan kualiti minyak sawit dan minyak isirong sawit. Memandangkan kadar asid lemak bebas ini boleh meningkat dari masa ke semasa sejak mula buah kelapa sawit itu dituai lagi. Maka satu cara penstoran yang sesuai perlu diadakan bagi mengawal peningkatan asid lemak bebas ini sebelum ianya diproses. Projek penyelidikan ini telah dijalankan bagi mencari suhi yang sesuai bagi mengawal peningkatkan asid lemak bebas semasa penstorannya. Melalui penyelidikan ini didapati suhu merupakan faktor yang baik untuk mengawal peningkatan asid lemak bebas itu. Pada suhu 60 C di dapati sesuai untuk mengawal peningkatan dengan memenuhi had kualiti. Kandungan asid lemak bebas isirong hanya 3.5% sahaja selepas ianya distorankan selama 6 minggu.Kertas Projek (Sarjana Muda Kejuruteraan Kimia) - Universiti Teknologi Malaysia, 1990Asid lemak bebas merupakan faktor yang penting dalam menentukan kualiti minyak sawit dan minyak isirong sawit. Memandangkan kadar asid lemak bebas ini boleh meningkat dari masa ke semasa sejak mula buah kelapa sawit itu dituai lagi. Maka satu cara penstoran yang sesuai perlu diadakan bagi mengawal peningkatan asid lemak bebas ini sebelum ianya diproses. Projek penyelidikan ini telah dijalankan bagi mencari suhi yang sesuai bagi mengawal peningkatkan asid lemak bebas semasa penstorannya. Melalui penyelidikan ini didapati suhu merupakan faktor yang baik untuk mengawal peningkatan asid lemak bebas itu. Pada suhu 60 C di dapati sesuai untuk mengawal peningkatan dengan memenuhi had kualiti. Kandungan asid lemak bebas isirong hanya 3.5% sahaja selepas ianya distorankan selama 6 minggu.50PRZSLPalm oilPalm oil |
spellingShingle | Palm oil Palm oil 393768 Mohd. Ishak Said Kesan suhu ke atas penstoran isirong sawit / |
title | Kesan suhu ke atas penstoran isirong sawit / |
title_full | Kesan suhu ke atas penstoran isirong sawit / |
title_fullStr | Kesan suhu ke atas penstoran isirong sawit / |
title_full_unstemmed | Kesan suhu ke atas penstoran isirong sawit / |
title_short | Kesan suhu ke atas penstoran isirong sawit / |
title_sort | kesan suhu ke atas penstoran isirong sawit |
topic | Palm oil Palm oil |
work_keys_str_mv | AT 393768mohdishaksaid kesansuhukeataspenstoranisirongsawit |