Konsep halal dan al-Istibra’ Pangasius Sutchii menurut perspektif Islam dan sains akuakultur / Tengku Nor Hidayati Tengku Zainal Abidin, Hasan Ahmad and Ab.Rahim Mohd-Hairul
Kaedah biologi molekul merupakan suatu teknik yang digunakan untuk mengesan kehadiran unsur ramuan daripada sumber haiwan yang haram dalam makanan melalui tindakbalas polimerisasi berantai. Pencampuran khinzir seperti daging, lemak, kulit, tulang dan derivatifnya digunakan secara meluas di dalam pro...
Main Authors: | , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS)
2017
|
Subjects: | |
Online Access: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/30338/1/30338.pdf |
_version_ | 1825737167817670656 |
---|---|
author | Tengku Zainal Abidin, Tengku Nor Hidayati Ahmad, Hasan Mohd-Hairul, Ab.Rahim |
author_facet | Tengku Zainal Abidin, Tengku Nor Hidayati Ahmad, Hasan Mohd-Hairul, Ab.Rahim |
author_sort | Tengku Zainal Abidin, Tengku Nor Hidayati |
collection | UITM |
description | Kaedah biologi molekul merupakan suatu teknik yang digunakan untuk mengesan kehadiran unsur ramuan daripada sumber haiwan yang haram dalam makanan melalui tindakbalas polimerisasi berantai. Pencampuran khinzir seperti daging, lemak, kulit, tulang dan derivatifnya digunakan secara meluas di dalam produk makanan. Kajian yang dijalankan ini adalah untuk mengenalpasti kehadiran DNA khinzir daripada air tangki, perut, kulit dan isi ikan menggunakan masa nyata tindak balas polimerisasi berantai bagi ikan patin yang diberi makan khinzir. Kajian ini menggunakan Sodium Dodecyl Sulphate (SDS) untuk mengurangkan masa pencernaan dan meningkatkan kualiti DNA yang diekstrak. Kajian terhadap lima bahagian yang berbeza mendapati perut ikan patin dan kawalan adalah positif terhadap kehadiran khinzir manakala air tangki, kulit dan isi ikan adalah negatif. Khinzir tidak lagi dikesan daripada perut dalam tempoh 24 jam pengkuarantinan ikan di dalam air bersih. |
first_indexed | 2024-03-06T02:13:56Z |
format | Article |
id | oai:ir.uitm.edu.my:30338 |
institution | Universiti Teknologi MARA |
language | English |
last_indexed | 2024-03-06T02:13:56Z |
publishDate | 2017 |
publisher | Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS) |
record_format | dspace |
spelling | oai:ir.uitm.edu.my:303382020-05-12T04:46:06Z https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/30338/ Konsep halal dan al-Istibra’ Pangasius Sutchii menurut perspektif Islam dan sains akuakultur / Tengku Nor Hidayati Tengku Zainal Abidin, Hasan Ahmad and Ab.Rahim Mohd-Hairul jcis Tengku Zainal Abidin, Tengku Nor Hidayati Ahmad, Hasan Mohd-Hairul, Ab.Rahim Hospitality industry. Hotels, clubs, restaurants, etc. Food service Kaedah biologi molekul merupakan suatu teknik yang digunakan untuk mengesan kehadiran unsur ramuan daripada sumber haiwan yang haram dalam makanan melalui tindakbalas polimerisasi berantai. Pencampuran khinzir seperti daging, lemak, kulit, tulang dan derivatifnya digunakan secara meluas di dalam produk makanan. Kajian yang dijalankan ini adalah untuk mengenalpasti kehadiran DNA khinzir daripada air tangki, perut, kulit dan isi ikan menggunakan masa nyata tindak balas polimerisasi berantai bagi ikan patin yang diberi makan khinzir. Kajian ini menggunakan Sodium Dodecyl Sulphate (SDS) untuk mengurangkan masa pencernaan dan meningkatkan kualiti DNA yang diekstrak. Kajian terhadap lima bahagian yang berbeza mendapati perut ikan patin dan kawalan adalah positif terhadap kehadiran khinzir manakala air tangki, kulit dan isi ikan adalah negatif. Khinzir tidak lagi dikesan daripada perut dalam tempoh 24 jam pengkuarantinan ikan di dalam air bersih. Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS) 2017 Article PeerReviewed text en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/30338/1/30338.pdf Konsep halal dan al-Istibra’ Pangasius Sutchii menurut perspektif Islam dan sains akuakultur / Tengku Nor Hidayati Tengku Zainal Abidin, Hasan Ahmad and Ab.Rahim Mohd-Hairul. (2017) Journal of Contempory Islamic Studies <https://ir.uitm.edu.my/view/publication/Journal_of_Contempory_Islamic_Studies/>, 3 (1). pp. 85-98. ISSN 0128-0902 https://jcis.uitm.edu.my |
spellingShingle | Hospitality industry. Hotels, clubs, restaurants, etc. Food service Tengku Zainal Abidin, Tengku Nor Hidayati Ahmad, Hasan Mohd-Hairul, Ab.Rahim Konsep halal dan al-Istibra’ Pangasius Sutchii menurut perspektif Islam dan sains akuakultur / Tengku Nor Hidayati Tengku Zainal Abidin, Hasan Ahmad and Ab.Rahim Mohd-Hairul |
title | Konsep halal dan al-Istibra’ Pangasius Sutchii menurut perspektif Islam dan sains akuakultur / Tengku Nor Hidayati Tengku Zainal Abidin, Hasan Ahmad and Ab.Rahim Mohd-Hairul |
title_full | Konsep halal dan al-Istibra’ Pangasius Sutchii menurut perspektif Islam dan sains akuakultur / Tengku Nor Hidayati Tengku Zainal Abidin, Hasan Ahmad and Ab.Rahim Mohd-Hairul |
title_fullStr | Konsep halal dan al-Istibra’ Pangasius Sutchii menurut perspektif Islam dan sains akuakultur / Tengku Nor Hidayati Tengku Zainal Abidin, Hasan Ahmad and Ab.Rahim Mohd-Hairul |
title_full_unstemmed | Konsep halal dan al-Istibra’ Pangasius Sutchii menurut perspektif Islam dan sains akuakultur / Tengku Nor Hidayati Tengku Zainal Abidin, Hasan Ahmad and Ab.Rahim Mohd-Hairul |
title_short | Konsep halal dan al-Istibra’ Pangasius Sutchii menurut perspektif Islam dan sains akuakultur / Tengku Nor Hidayati Tengku Zainal Abidin, Hasan Ahmad and Ab.Rahim Mohd-Hairul |
title_sort | konsep halal dan al istibra pangasius sutchii menurut perspektif islam dan sains akuakultur tengku nor hidayati tengku zainal abidin hasan ahmad and ab rahim mohd hairul |
topic | Hospitality industry. Hotels, clubs, restaurants, etc. Food service |
url | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/30338/1/30338.pdf |
work_keys_str_mv | AT tengkuzainalabidintengkunorhidayati konsephalaldanalistibrapangasiussutchiimenurutperspektifislamdansainsakuakulturtengkunorhidayatitengkuzainalabidinhasanahmadandabrahimmohdhairul AT ahmadhasan konsephalaldanalistibrapangasiussutchiimenurutperspektifislamdansainsakuakulturtengkunorhidayatitengkuzainalabidinhasanahmadandabrahimmohdhairul AT mohdhairulabrahim konsephalaldanalistibrapangasiussutchiimenurutperspektifislamdansainsakuakulturtengkunorhidayatitengkuzainalabidinhasanahmadandabrahimmohdhairul |