Penentuan sebatian fenolik dan antioksida madu dari Sabah
Tujuan utama kajian disertasi ini adalah untuk menentukan kandungan sebatian fenolik dan antioksida dalam madu Sabah iaitu dari Kudat, Ranau, lawas, Nabawan, Telupid dan Moyog. Sampel-sampel madu ini dianalisis dengan menggunakan spektrofotometer dan HPLC. Dalam ujian Folin-Ciocalteu didapati bahaw...
Main Author: | |
---|---|
Format: | Academic Exercise |
Language: | English |
Published: |
2010
|
Subjects: | |
Online Access: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/11728/1/ae0000002690.pdf |
Summary: | Tujuan utama kajian disertasi ini adalah untuk menentukan kandungan sebatian fenolik dan antioksida dalam madu Sabah iaitu dari Kudat, Ranau, lawas, Nabawan, Telupid dan Moyog. Sampel-sampel madu ini dianalisis dengan menggunakan
spektrofotometer dan HPLC. Dalam ujian Folin-Ciocalteu didapati bahawa madu dari lawas (5.030 mg GAE/g) mengandungi jumlah kandungan fenolik yang tinggi berbanding dengan madu-madu dari tempat lain. Manakala, penentuan antioksida
iaitu kandungan antioksida bagi asid askorbik setara (Ascorbic Acid Antioksida Content Equivalent-AEAC) menunjukkan madu dari lawas mempunyai kandungan antioksida yang lebih tinggi iaitu 4.329 mg AEAC/g. |
---|