Penentuan sebatian fenolik dan antioksida madu dari Sabah
Tujuan utama kajian disertasi ini adalah untuk menentukan kandungan sebatian fenolik dan antioksida dalam madu Sabah iaitu dari Kudat, Ranau, lawas, Nabawan, Telupid dan Moyog. Sampel-sampel madu ini dianalisis dengan menggunakan spektrofotometer dan HPLC. Dalam ujian Folin-Ciocalteu didapati bahaw...
Main Author: | Adrea Jessica Anak Lidan |
---|---|
Format: | Academic Exercise |
Language: | English |
Published: |
2010
|
Subjects: | |
Online Access: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/11728/1/ae0000002690.pdf |
Similar Items
-
Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut
by: Mohamad Asraf Mattasin
Published: (2008) -
Madu dan potensi kegunaan serta pengkomersilannya
by: Siti Hafizah Ali
Published: (2008) -
Antioxidative potential of selected edible wild mushrooms from Sabah
by: Yim, Hip Seng
Published: (2013) -
Antioxidative potential of selected edible wild mushrooms from Sabah
by: Yim, Hip Seng
Published: (2013) -
Proximate and fatty acid composition of Sabah Yellow Durian (Durio graveolens)
by: Nor Qhairul Izzreen Mohd Noor
Published: (2013)