Pengaruh suhu dan tempoh penyimpanan terhadap kandungan vitamin C dalam buah-buahan

Kajian ini dijalankan untuk mengkaji jumlah kandungan vitamin C dalam buah mangga, jambu batu, betik dan oren yang dipengaruhi oleh suhu dan tempoh penyimpanan yang berbeza. Jus buah-buahan yang digunakan dalam kajian ini diletakkan dalam suhu penyimpanan sejuk 4 °C, suhu ambien atau suhu bilik 2...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Sharifah Nurul Balqis Mohd Ishak
Format: Academic Exercise
Language:English
Published: 2008
Subjects:
Online Access:https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20433/1/Pengaruh%20suhu%20dan%20tempoh%20penyimpanan.pdf
Description
Summary:Kajian ini dijalankan untuk mengkaji jumlah kandungan vitamin C dalam buah mangga, jambu batu, betik dan oren yang dipengaruhi oleh suhu dan tempoh penyimpanan yang berbeza. Jus buah-buahan yang digunakan dalam kajian ini diletakkan dalam suhu penyimpanan sejuk 4 °C, suhu ambien atau suhu bilik 21.5 °C dan suhu panas. Jumlah kandungan vitamin C yang terdapat di dalam setiap jus buah-buahan bagi setiap suhu penyimpanan berbeza diukur mengikut tempoh penyimpanan selama 0,1,2,3 dan 4 hari. Pengukuran kandungan vitamin C tersebut menggunakan kaedah pentitratan iodin. Hasil kajian menunjukkan, jumlah kandungan vitamin C dalam buah-buahan semakin menurun apabila semakin lama disimpan. Hasil kajian mendapati terdapat perbezaan yang signifikan antara min jumlah kandungan vitamin C buah-buahan dengan suhu dan tempoh penyimpanan berbeza. Jumlah kandungan vitamin C yang mengalami penurunan paling maksimum ialah penyimpanan pada suhu panas 60 °C manakala penurunan vitamin C yang paling minimum ialah pada penyimpanan suhu ambien 21.5 °C. Selain itu, kajian juga mendapati buah jambu batu mengandungi kandungan vitamin C yang tertinggi iaitu 83mg/25ml jus manakala kandungan vitamin C dalam buah mangga adalah yang terendah iaitu 50mg/25ml jus berbanding buah-buahan lain. Kesimpulannya, buah-buahan hendaklah disimpan pada suhu dan tempoh penyimpanan yang sesuai bagi mengekalkan kandungan vitamin C nya. Suhu penyimpanan yang sesuai bagi buahbuahan ialah di antara 10°C-22 °C manakala tempoh penyimpanan yang sesuai bagi buahbuahan adalah lebih kurang 2-3 hari.