Komposisi kimia isirung buah keras (Aleurites Moluccana (L.) Willd) mentah

Satu kajian telah dijalankan di Makmal Fakulti Pertanian Lestari, Universiti Malaysia Sabah, Sandkan, untuk mengkaji komposisi kimia isirung buah keras (Alurites moluccana) mentah. Objektif kajian tersebut adalah untuk mengkaji nilai nutrisi dan nilai anti nutrisi isirung buah keras tersebut. Rawata...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Nur Ezzati Mathirah Basir@Bashir
Format: Academic Exercise
Language:English
Published: Universiti Malaysia Sabah 2017
Subjects:
Online Access:https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/24593/1/Komposisi%20kimia%20isirung%20buah%20keras.pdf
_version_ 1825713804732792832
author Nur Ezzati Mathirah Basir@Bashir
author_facet Nur Ezzati Mathirah Basir@Bashir
author_sort Nur Ezzati Mathirah Basir@Bashir
collection UMS
description Satu kajian telah dijalankan di Makmal Fakulti Pertanian Lestari, Universiti Malaysia Sabah, Sandkan, untuk mengkaji komposisi kimia isirung buah keras (Alurites moluccana) mentah. Objektif kajian tersebut adalah untuk mengkaji nilai nutrisi dan nilai anti nutrisi isirung buah keras tersebut. Rawatan yang digunakan dalam kajian ini ada tiga iaitu buah keras (Tl), minyak buah keras (T2) dan hampas buah keras (T3). Antara ujian yang akan dilakukan adalah ujian menentukan nilai lembapan, abu, bahan kering, serabut gentian, protein kasar, serat lemak, nitrogen ekstrak bebas, tenaga kasar dan kandungan saponin. Daripada hasil kajian tersebut, isirung buah keras (Tl) adalah yang terbaik diantara kesemua rawatan kerana mempunyai nilai nutrisi yang tinggi jika dibandingkan dengan T3. Kesimpulannya, isirung buah keras (Tl) boleh digunakan sebagai makanan tambahan pada makanan ayam kerana buah keras mempunyai kandungan asid lemak poli tak tepu yang tinggi.
first_indexed 2024-03-06T03:02:12Z
format Academic Exercise
id ums.eprints-24593
institution Universiti Malaysia Sabah
language English
last_indexed 2024-03-06T03:02:12Z
publishDate 2017
publisher Universiti Malaysia Sabah
record_format dspace
spelling ums.eprints-245932020-01-08T23:33:08Z https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/24593/ Komposisi kimia isirung buah keras (Aleurites Moluccana (L.) Willd) mentah Nur Ezzati Mathirah Basir@Bashir QD Chemistry SB Plant culture Satu kajian telah dijalankan di Makmal Fakulti Pertanian Lestari, Universiti Malaysia Sabah, Sandkan, untuk mengkaji komposisi kimia isirung buah keras (Alurites moluccana) mentah. Objektif kajian tersebut adalah untuk mengkaji nilai nutrisi dan nilai anti nutrisi isirung buah keras tersebut. Rawatan yang digunakan dalam kajian ini ada tiga iaitu buah keras (Tl), minyak buah keras (T2) dan hampas buah keras (T3). Antara ujian yang akan dilakukan adalah ujian menentukan nilai lembapan, abu, bahan kering, serabut gentian, protein kasar, serat lemak, nitrogen ekstrak bebas, tenaga kasar dan kandungan saponin. Daripada hasil kajian tersebut, isirung buah keras (Tl) adalah yang terbaik diantara kesemua rawatan kerana mempunyai nilai nutrisi yang tinggi jika dibandingkan dengan T3. Kesimpulannya, isirung buah keras (Tl) boleh digunakan sebagai makanan tambahan pada makanan ayam kerana buah keras mempunyai kandungan asid lemak poli tak tepu yang tinggi. Universiti Malaysia Sabah 2017 Academic Exercise NonPeerReviewed text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/24593/1/Komposisi%20kimia%20isirung%20buah%20keras.pdf Nur Ezzati Mathirah Basir@Bashir (2017) Komposisi kimia isirung buah keras (Aleurites Moluccana (L.) Willd) mentah. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
spellingShingle QD Chemistry
SB Plant culture
Nur Ezzati Mathirah Basir@Bashir
Komposisi kimia isirung buah keras (Aleurites Moluccana (L.) Willd) mentah
title Komposisi kimia isirung buah keras (Aleurites Moluccana (L.) Willd) mentah
title_full Komposisi kimia isirung buah keras (Aleurites Moluccana (L.) Willd) mentah
title_fullStr Komposisi kimia isirung buah keras (Aleurites Moluccana (L.) Willd) mentah
title_full_unstemmed Komposisi kimia isirung buah keras (Aleurites Moluccana (L.) Willd) mentah
title_short Komposisi kimia isirung buah keras (Aleurites Moluccana (L.) Willd) mentah
title_sort komposisi kimia isirung buah keras aleurites moluccana l willd mentah
topic QD Chemistry
SB Plant culture
url https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/24593/1/Komposisi%20kimia%20isirung%20buah%20keras.pdf
work_keys_str_mv AT nurezzatimathirahbasirbashir komposisikimiaisirungbuahkerasaleuritesmoluccanalwilldmentah