Pelajar UPM hasilkan snek bervitamin A daripada mangga
SERDANG, 1 Ogos – Masalah pembaziran buah mangga dan kekurangan nutrisi di kalangan kanak-kanak di Kenya mendorong sekumpulan enam pelajar siswazah Fakulti Sains dan Teknologi Makanan (FSTM), Universiti Putra Malaysia (UPM) menghasilkan snek Vit-A-Go yang mempunyai kandungan vitamin A yang tinggi....
Main Author: | |
---|---|
Format: | UPM News |
Language: | English Malay |
Published: |
2012
|
Online Access: | http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/19185/1/Pelajar_UPM_hasilkan_snek_bervitamin_A_daripada_mangga.pdf |
Summary: | SERDANG, 1 Ogos – Masalah pembaziran buah mangga dan kekurangan nutrisi di kalangan kanak-kanak di Kenya mendorong sekumpulan enam pelajar siswazah Fakulti Sains dan Teknologi Makanan (FSTM), Universiti Putra Malaysia (UPM) menghasilkan snek Vit-A-Go yang mempunyai kandungan vitamin A yang tinggi.
Pelajar itu ialah Sew Sang Chew (ketua kumpulan), Mohd Asraf Mohd Zainuddin, Najla Gooda Sahib, Tan Tai Boon, Kuan Chee Hao dan Lasekan Adeseye O.
Sew Chang Chew berkata Vit-A-Go dihasilkan daripada buah mangga yang terlalu masak dan pengambilannya secara berterusan mampu mengatasi masalah kekurangan vitamin A dalam badan. |
---|