Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: satu sorotan kajian

Pengembangan perniagaan terutama dalam mendapat pasaran memerlukan komitmen yang sepenuhnya daripada para pengusaha tanpa mengambil kira saiz syarikat termasuklah perusahaan yang tergolong dalam Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS). Selain faktor kualiti dan kos sebagai salah satu jaminan kejayaan d...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Abdul Talib, Hayati @ Habibah, Mohd. Ali, Khairul Anuar
Format: Article
Language:English
Published: Penerbit UTM Press 2008
Subjects:
Online Access:http://eprints.utm.my/9413/1/UTMjurnal%5BE%5DDISEMBER49_%5B05%5D.pdf
_version_ 1825910307133849600
author Abdul Talib, Hayati @ Habibah
Mohd. Ali, Khairul Anuar
author_facet Abdul Talib, Hayati @ Habibah
Mohd. Ali, Khairul Anuar
author_sort Abdul Talib, Hayati @ Habibah
collection ePrints
description Pengembangan perniagaan terutama dalam mendapat pasaran memerlukan komitmen yang sepenuhnya daripada para pengusaha tanpa mengambil kira saiz syarikat termasuklah perusahaan yang tergolong dalam Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS). Selain faktor kualiti dan kos sebagai salah satu jaminan kejayaan di pasaran, aspek keselamatan dan kesihatan juga perlu diambil kira bagi menghadapi persaingan dalam pasaran global terutamanya dalam produk makanan. Artikel ini merupakan satu sorotan kajian yang menyentuh aspek amalan keselamatan dan kebersihan dalam kalangan PKS pemprosesan makanan di Malaysia. Aspek pengaruh demografi pengeluar makanan terhadap kualiti dan keselamatan produk makanan serta standard pemprosesan makanan yang digunakan oleh PKS pemprosesan makanan turut dibincangkan dalam artikel ini. Di samping itu, aspek kebersihan makanan dan keselamatan makanan yang memenuhi keperluan populasi majoriti rakyat Malaysia yang beragama Islam, standard Halal (MS1500:2004), turut dibincangkan, selain standard-standard antarabangsa yang diamalkan dalam industri pemprosesan makanan.
first_indexed 2024-03-05T18:15:08Z
format Article
id utm.eprints-9413
institution Universiti Teknologi Malaysia - ePrints
language English
last_indexed 2024-03-05T18:15:08Z
publishDate 2008
publisher Penerbit UTM Press
record_format dspace
spelling utm.eprints-94132017-11-01T04:17:21Z http://eprints.utm.my/9413/ Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: satu sorotan kajian Abdul Talib, Hayati @ Habibah Mohd. Ali, Khairul Anuar HD28 Management. Industrial Management Pengembangan perniagaan terutama dalam mendapat pasaran memerlukan komitmen yang sepenuhnya daripada para pengusaha tanpa mengambil kira saiz syarikat termasuklah perusahaan yang tergolong dalam Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS). Selain faktor kualiti dan kos sebagai salah satu jaminan kejayaan di pasaran, aspek keselamatan dan kesihatan juga perlu diambil kira bagi menghadapi persaingan dalam pasaran global terutamanya dalam produk makanan. Artikel ini merupakan satu sorotan kajian yang menyentuh aspek amalan keselamatan dan kebersihan dalam kalangan PKS pemprosesan makanan di Malaysia. Aspek pengaruh demografi pengeluar makanan terhadap kualiti dan keselamatan produk makanan serta standard pemprosesan makanan yang digunakan oleh PKS pemprosesan makanan turut dibincangkan dalam artikel ini. Di samping itu, aspek kebersihan makanan dan keselamatan makanan yang memenuhi keperluan populasi majoriti rakyat Malaysia yang beragama Islam, standard Halal (MS1500:2004), turut dibincangkan, selain standard-standard antarabangsa yang diamalkan dalam industri pemprosesan makanan. Penerbit UTM Press 2008-12 Article PeerReviewed application/pdf en http://eprints.utm.my/9413/1/UTMjurnal%5BE%5DDISEMBER49_%5B05%5D.pdf Abdul Talib, Hayati @ Habibah and Mohd. Ali, Khairul Anuar (2008) Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: satu sorotan kajian. Jurnal Teknologi E (49E). pp. 65-79. ISSN 0127-9696 http://www.penerbit.utm.my/onlinejournal/49/E/JT49EDIS05.pdf
spellingShingle HD28 Management. Industrial Management
Abdul Talib, Hayati @ Habibah
Mohd. Ali, Khairul Anuar
Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: satu sorotan kajian
title Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: satu sorotan kajian
title_full Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: satu sorotan kajian
title_fullStr Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: satu sorotan kajian
title_full_unstemmed Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: satu sorotan kajian
title_short Aspek kualiti, keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: satu sorotan kajian
title_sort aspek kualiti keselamatan dan kesihatan di kalangan pks makanan satu sorotan kajian
topic HD28 Management. Industrial Management
url http://eprints.utm.my/9413/1/UTMjurnal%5BE%5DDISEMBER49_%5B05%5D.pdf
work_keys_str_mv AT abdultalibhayatihabibah aspekkualitikeselamatandankesihatandikalanganpksmakanansatusorotankajian
AT mohdalikhairulanuar aspekkualitikeselamatandankesihatandikalanganpksmakanansatusorotankajian