Kajian ke atas pendekatan dalam pemilihan dan penilaian pembekal-pembekal bagi industri pembuatan makanan (Biskut) di Semenanjung Malaysia /
Keadaan pembekalan bahan mentah yang memuaskan tidak akan berlaku tanpa usaha pengurusan. Ia adalah hsil daripada usaha dan perhatian pengurusan yang ebrterusan dan berkesan. memilih pembekal-pembekal dengan langkah wajar dan menilai mereka dari masa ke semasa merupakan satu perhubungan yang harus d...
Main Author: | |
---|---|
Format: | |
Published: |
Sekudai : Universiti Teknologi Malaysia,
1994
|
Subjects: |
_version_ | 1826408618463854592 |
---|---|
author | 215515 Lim, Teck Tiong |
author_facet | 215515 Lim, Teck Tiong |
author_sort | 215515 Lim, Teck Tiong |
collection | OCEAN |
description | Keadaan pembekalan bahan mentah yang memuaskan tidak akan berlaku tanpa usaha pengurusan. Ia adalah hsil daripada usaha dan perhatian pengurusan yang ebrterusan dan berkesan. memilih pembekal-pembekal dengan langkah wajar dan menilai mereka dari masa ke semasa merupakan satu perhubungan yang harus disemai dan diurus. pengurusan seharian keatas barisan pembekal memerlukan daya usaha, kepekaan dan fleksibiliti untuk memastikan pembekal sentiasa berprestasi tinggi. Kajian projek melingkungi bidang pembelian yang digariskan untuk memaparkan pendekatan yang igunakan oleh kilang berorientasikan pengeluaran dalam pemilihan dan penilaian pembekal-pembekal. Pendedahan dari aspek prosedur kerja dan meklumbalas penggunaan pembekal yang kurang berksan. Kajian telah berpandukan kepada dua modul yang masing-masing memberi penekanan yang serata kepada aspek penggunaan dan maklumbalas penggunaan pendekatan. Maklumat dari responden yang dikumpul melalui edaran soalselidik dan temubual dianalisis berdasarkan kaedah kajan kualitatif dengan fokus kepada aspek kualitatif dari pengalaman dan teknik respodnen. Pada keseluruhannya, kajian telah memberikan satu peluang pendedahan kepada keadaan industri sebenar dan hasil kajian menunjukkan pemilihan dan penilaian pembekal merupakan tugas-tugas penting yang dilakukan. Namun, pendekatan atau kaedah yang digunakan adalah berlainan. Ini wajar disebabkan kilang berlainan masing-masing mempunyai ciri-ciri keunikan yang tidak sama yang mana memustahilkan penggunaan pendekatan yang sama. |
first_indexed | 2024-03-05T01:33:24Z |
format | |
id | KOHA-OAI-TEST:261329 |
institution | Universiti Teknologi Malaysia - OCEAN |
last_indexed | 2024-03-05T01:33:24Z |
publishDate | 1994 |
publisher | Sekudai : Universiti Teknologi Malaysia, |
record_format | dspace |
spelling | KOHA-OAI-TEST:2613292020-12-19T17:08:17ZKajian ke atas pendekatan dalam pemilihan dan penilaian pembekal-pembekal bagi industri pembuatan makanan (Biskut) di Semenanjung Malaysia / 215515 Lim, Teck Tiong Sekudai : Universiti Teknologi Malaysia,1994Keadaan pembekalan bahan mentah yang memuaskan tidak akan berlaku tanpa usaha pengurusan. Ia adalah hsil daripada usaha dan perhatian pengurusan yang ebrterusan dan berkesan. memilih pembekal-pembekal dengan langkah wajar dan menilai mereka dari masa ke semasa merupakan satu perhubungan yang harus disemai dan diurus. pengurusan seharian keatas barisan pembekal memerlukan daya usaha, kepekaan dan fleksibiliti untuk memastikan pembekal sentiasa berprestasi tinggi. Kajian projek melingkungi bidang pembelian yang digariskan untuk memaparkan pendekatan yang igunakan oleh kilang berorientasikan pengeluaran dalam pemilihan dan penilaian pembekal-pembekal. Pendedahan dari aspek prosedur kerja dan meklumbalas penggunaan pembekal yang kurang berksan. Kajian telah berpandukan kepada dua modul yang masing-masing memberi penekanan yang serata kepada aspek penggunaan dan maklumbalas penggunaan pendekatan. Maklumat dari responden yang dikumpul melalui edaran soalselidik dan temubual dianalisis berdasarkan kaedah kajan kualitatif dengan fokus kepada aspek kualitatif dari pengalaman dan teknik respodnen. Pada keseluruhannya, kajian telah memberikan satu peluang pendedahan kepada keadaan industri sebenar dan hasil kajian menunjukkan pemilihan dan penilaian pembekal merupakan tugas-tugas penting yang dilakukan. Namun, pendekatan atau kaedah yang digunakan adalah berlainan. Ini wajar disebabkan kilang berlainan masing-masing mempunyai ciri-ciri keunikan yang tidak sama yang mana memustahilkan penggunaan pendekatan yang sama.Kertas Projek (Sarjana Muda Pengurusan (Teknologi)) -- Universiti Teknologi Malaysia, 1994Keadaan pembekalan bahan mentah yang memuaskan tidak akan berlaku tanpa usaha pengurusan. Ia adalah hsil daripada usaha dan perhatian pengurusan yang ebrterusan dan berkesan. memilih pembekal-pembekal dengan langkah wajar dan menilai mereka dari masa ke semasa merupakan satu perhubungan yang harus disemai dan diurus. pengurusan seharian keatas barisan pembekal memerlukan daya usaha, kepekaan dan fleksibiliti untuk memastikan pembekal sentiasa berprestasi tinggi. Kajian projek melingkungi bidang pembelian yang digariskan untuk memaparkan pendekatan yang igunakan oleh kilang berorientasikan pengeluaran dalam pemilihan dan penilaian pembekal-pembekal. Pendedahan dari aspek prosedur kerja dan meklumbalas penggunaan pembekal yang kurang berksan. Kajian telah berpandukan kepada dua modul yang masing-masing memberi penekanan yang serata kepada aspek penggunaan dan maklumbalas penggunaan pendekatan. Maklumat dari responden yang dikumpul melalui edaran soalselidik dan temubual dianalisis berdasarkan kaedah kajan kualitatif dengan fokus kepada aspek kualitatif dari pengalaman dan teknik respodnen. Pada keseluruhannya, kajian telah memberikan satu peluang pendedahan kepada keadaan industri sebenar dan hasil kajian menunjukkan pemilihan dan penilaian pembekal merupakan tugas-tugas penting yang dilakukan. Namun, pendekatan atau kaedah yang digunakan adalah berlainan. Ini wajar disebabkan kilang berlainan masing-masing mempunyai ciri-ciri keunikan yang tidak sama yang mana memustahilkan penggunaan pendekatan yang sama.36PRZSLFood industry and tradeConvenience foodsFood industry and trade |
spellingShingle | Food industry and trade Convenience foods Food industry and trade 215515 Lim, Teck Tiong Kajian ke atas pendekatan dalam pemilihan dan penilaian pembekal-pembekal bagi industri pembuatan makanan (Biskut) di Semenanjung Malaysia / |
title | Kajian ke atas pendekatan dalam pemilihan dan penilaian pembekal-pembekal bagi industri pembuatan makanan (Biskut) di Semenanjung Malaysia / |
title_full | Kajian ke atas pendekatan dalam pemilihan dan penilaian pembekal-pembekal bagi industri pembuatan makanan (Biskut) di Semenanjung Malaysia / |
title_fullStr | Kajian ke atas pendekatan dalam pemilihan dan penilaian pembekal-pembekal bagi industri pembuatan makanan (Biskut) di Semenanjung Malaysia / |
title_full_unstemmed | Kajian ke atas pendekatan dalam pemilihan dan penilaian pembekal-pembekal bagi industri pembuatan makanan (Biskut) di Semenanjung Malaysia / |
title_short | Kajian ke atas pendekatan dalam pemilihan dan penilaian pembekal-pembekal bagi industri pembuatan makanan (Biskut) di Semenanjung Malaysia / |
title_sort | kajian ke atas pendekatan dalam pemilihan dan penilaian pembekal pembekal bagi industri pembuatan makanan biskut di semenanjung malaysia |
topic | Food industry and trade Convenience foods Food industry and trade |
work_keys_str_mv | AT 215515limtecktiong kajiankeataspendekatandalampemilihandanpenilaianpembekalpembekalbagiindustripembuatanmakananbiskutdisemenanjungmalaysia |